Zondag staat voor Ajax misschien wel de belangrijkste wedstrijd op het programma van het seizoen. In Eindhoven wacht regerend landskampioen PSV. Alleen bij een overwinning nemen de Amsterdammers de koppositie over. Oud Ajax- en PSV-speler Peter Hoekstra liet op de website van de Amsterdamse club alvast zijn licht schijnen over de strijd der titanen.

Hoekstra kwam in het seizoen 1995/1996 voor het eerst als Ajacied in Eindhoven. Voor zijn overstap verdedigde Hoekstra vijf jaar lang de kleuren van PSV. De transfer maakte hem niet populair bij de Eindhovenaren. Zijn ontvangst was goed te vergelijken met die van Riechedly Bazoer vorig jaar. Als klap op de vuurpijl scoorde Hoekstra ook nog eens de belangrijke gelijkmaker. Er werd wat gescholden en gefloten. Riechedly Bazoer heeft dat onlangs ook meegemaakt toen hij voor het eerst tegen zijn oude club speelde. Het geeft aan dat er heel veel mensen vóór Ajax zijn, maar dat de club – juist daarom – ook iets oproept bij fans van de tegenpartij. Als speler van PSV heb ik zelf gemerkt wat Ajax rond de onderlinge wedstrijden allemaal losmaakte binnen de club en bij de fans. Maar voor mij persoonlijk was het natuurlijk een geweldige binnenkomer om in zo’n belangrijke wedstrijd voor mijn nieuwe club te scoren.”

 

In Eindhoven had Hoekstra de concurrentiestrijd met Boudewijn Zenden verloren. Daarnaast was Ajax opzoek naar  een nieuwe linksbuiten door de blessure van Marc Overmars. ”Toen ik halverwege het seizoen 1995-1996 bij Ajax kwam, was de club echt wereldtop. Ze waren net wereldkampioen geworden en een half jaar eerder hadden ze de Champions League gewonnen. Beter kon niet. Het was prachtig om onderdeel van zo’n team te zijn.”

Het grootste verschil tussen beide clubs toentertijd was volgens de linksbuiten vooral de manier van drukzetten en hoe om te gaan met balverlies: ”We hadden bij PSV in die tijd ook heel goede spelers, zoals bijvoorbeeld Luc Nilis en Ronaldo. Dat was dus niet het grootste verschil met Ajax. Het zat hem vooral in de snelheid van het spel tijdens trainingen en wedstrijden. Die snelheid lag bij Ajax aanzienlijk hoger dan bij PSV. We moesten continu drukzetten bij balverlies en het spel razendsnel proberen te houden. In het begin was dat behoorlijk aanpoten, maar na verloop van tijd ging ik er vanzelf in mee. Ik kwam zelf ook op een hoger niveau terecht. Met name in het eerste half jaar ging het geweldig. Daarna heb ik veel last van blessures gehad. Daardoor heb ik helaas nooit het maximale uit mijn loopbaan kunnen halen.”

Hoekstra verwacht dat PSV zich vooral zal laten inzakken: ”Want dan kunnen ze zelf in de counter toeslaan. Dat wordt denk ik het strijdplan. Of de midweekse wedstrijd tegen Atlético Madrid een voor- of een nadeel is voor PSV kan je natuurlijk op twee manieren uitleggen. Het is in ieder geval wel een feit dat ze binnen enkele dagen twee topduels spelen. Dat lijkt me lastig zat. Ajax kan er de hele week naartoe kan leven.”