Voor Kasper Dolberg is de Klassieker dit weekend extra speciaal. De jonge Deen zal tegen Feyenoord zijn honderdste officiële wedstrijd voor Ajax spelen en zich daarmee aansluiten bij de Club van 100. Tijd om te kijken naar de ontwikkeling van onze spits.

In januari van 2015 kwam Ajax met het nieuws dat Kasper Dolberg overkwam van Silkeborg IF. Net als Zlatan Ibrahimović en Christian Eriksen, was Dolberg ontdekt door scout John Steen Olsen. Na drie invalbeurtjes voor het eerste van Silkeborg IF sloot Dolberg zich aan bij de A1 van Ajax.

Het debuut van Dolberg in Denemarken.

Dolberg pikte zijn wedstrijdjes mee bij de A1 en aan het einde van het jaar mocht hij zelfs mee op trainingskamp met het eerste elftal naar Turkije. Hier gaf Frank de Boer al aan groot vertrouwen te hebben in de koelbloedige spits.

Ook Peter Bosz zag het talent van de Deen. Dolberg maakt zijn officieuze debuut tegen FC Liefering in de voorbereiding van het seizoen 2016/2017, en scoorde in de laatste vriendschappelijke wedstrijd tegen Olympique Marseille.

Zijn echte debuut kwam in de Champions League kwalificatie tegen PAOK Saloniki. In de ArenA debuteerde Dolberg met een goal tegen de Grieken in een 1-1 gelijkspel. De start van een heerlijk seizoen voor de Deen, maar ook voor Ajax. Met als hoogtepunt een finaleplek in de Europa League.

De ijskoude Deen was in zijn eerste seizoen goed voor 23 doelpunten en acht assists in 48 wedstrijden en was zo iedere 108 minuten betrokken bij een goal. Zeker geen slechte statistieken, maar kritiek was er ook. Dolberg zou sommige wedstrijden onzichtbaar zijn en te weinig bij het spel betrokken zijn.

Deze kritiek hoorde je in het seizoen 2017/2018 steeds vaker. Het ging minder met Ajax en ook met Dolberg. Marcel Keizer koos regelmatig voor Huntelaar. De eerste goals van Dolberg vielen pas in de negende speelronde van de Eredivisie, twee cruciale goals tegen Feyenoord in een 1-4 overwinning.

Het jaar 2018 van Dolberg begon met een vervelende voetblessure die hem bijna het hele seizoen aan de kant hield. In zijn tweede seizoen kwam hij tot negen goals in twee assists in 30 wedstrijden, en was hij iedere 158 minuten betrokken bij een doelpunt.

Een Viktor Fischer-achtige stagnatie in de ontwikkeling werd gevreesd voor de 21-jarige spits. Maar dit seizoen zien we gelukkig de oude Dolberg steeds vaker opduiken. De Deen miste het begin van het seizoen, maar de laatste maanden scoort hij er weer op los. In de Eredivisie staat hij inmiddels op zeven goals en drie assists in twaalf wedstrijden, en in alle competities is hij iedere 96 minuten betrokken bij een doelpunt. Effectiever dan ooit.

Vermoedelijke opstelling Ajax in Klassieker: Blind weer linksback