In het kader van de voorbereiding op het nieuwe voetbalseizoen speelde Ajax zaterdag twee wedstrijden. De aftrap van de eerste wedstrijd was om 16.00 uur in Waalwijk. Tegenstander: RKC. Ondanks het grote niveauverschil tussen beide clubs, waren het toch de Brabanders die het eerste gevaar van de wedstrijd stichtten. RKC, met oud-Ajacied Dennis Rommedahl op de bank, creëren een paar kleine mogelijkheden via de snelle rechtsbuiten Romeo Castelen. Na tien minuten komt pas echt het eerste kansje voor Ajax namens Davy Klaassen. Tobias Sana kan even later de score wel openen. Na een prachtige pass van Christian Poulsen staat Sana tegenover de keeper. Helaas weet hij niet af te ronden. Ajax lijkt wakker te zijn geworden want in de eerste aanvallen erna komen Danny Hoesen en Ruben Ligeon bijna tot scoren. Een goal hangt in de lucht. Uiteindelijk is het Derk Boerrigter die het net weet te vinden. De Oldenzaler haalt met rechts uit, ziet zijn bal iets van richting veranderd worden en scoort. Lang kan Ajax niet genieten van de voorsprong. Slechts minuten later is het alweer gelijk na een mooie aanval van RKC. Doelpuntenmaker is Robert Braber.

U voelt het misschien al aankomen, maar inderdaad: direct erna staat Ajax alweer op voorsprong uit een goede en snelle aanval. Het één keer raken van de bal door Hoesen en Eriksen haalt de hele verdediging van RKC open. Boerrigter kan eenvoudig zijn tweede van de middag bijschrijven. Het was bijna nóg gekker geweest. Slechts enkele minuten later, u verwacht het niet, denkt Ajax op 1-3 te komen. Boerrigter vervulde wederom een hoofdrol, helaas stond Sana buitenspel. Het blijft vooralsnog 1-2. Nog binnen het half uur maakt Boerrigter zijn hattrick en brengt Ajax op een 1-3 voorsprong. De linksbuiten is op dreef. Maar het wordt nog gekker: na 32 minuten spelen haalt Ligeon met links uit vanaf rechts en schuift de bal in de goal. RKC komt er absoluut niet meer aan te pas. Vijf minuten voor rust kunnen de Waalwijkers bijna iets terugdoen, maar een mooie één twee eindigt in de handen van de Amsterdamse sluitpost Kenneth Vermeer.

In de tweede helft doet Ajax het iets rustiger aan. De van FC Utrecht overgekomen Mike van der Hoorn maakt zijn officieuze debuut voor de Amsterdammers en ook Riechedly Bazoer mag weer even meedoen. De tweede helft is een stuk minder aantrekkelijk. Poulsen kan de score op 1-5 brengen, maar hij kopt voorlangs uit een corner. In de 63e minuut is het tijd voor veel wissels aan Amsterdamse zijde. Naast de gehuurde Lobotka mogen onder meer Gravenberch en El Hasnaoui hun kunsten vertonen. Uiteraard ging de meeste aandacht uit naar de huurling van FC Barcelona. Bojan Krkic maakt ook zijn officieuze debuut. De Spanjaard kan zijn debuut bijna opluisteren met een doelpunt, ware het niet dat zijn vrije trap over gaat. Lazic scoort dan even later wel. Twaalf minuten voor tijd kan het talent van een redelijke afstand uithalen en de keeper kansloos laten. De jongeling geniet zichtbaar. RKC kan weinig terugdoen. De Waalwijkers proberen nog wel tot scoren te komen, maar de Ajacieden komen niet in gevaar. De wedstrijd sukkelt een beetje verder. Niemand springt er echt uit en dat is erg jammer, aangezien de eerste helft erg vermakelijk was.

Om 20.00 neemt Ajax het op tegen De Graafschap. Die wedstrijd wordt uitgezonden op Ajax Exclusive TV.

Opstelling Ajax: Vermeer; Ligeon, Alderweireld (Van der Hoorn ’45), Denswil, Boilesen; Poulsen (c), Eriksen, Klaassen (Bazoer ’45); Sana, Hoesen, Boerrigter

Opstelling Ajax na 63 minuten: Vermeer; Sporkslede, Van der Hoorn, Gravenberch, Kuipers; Lobotka, Bazoer, El Hasnaoui; Lukoki, Bojan, Lazic

Scoreverloop:
‘18 Derk Boerrigter (0-1)
‘19 Robert Braber (1-1)
‘21 Derk Boerrigter (1-2)
‘28 Derk Boerrigter (1-3)
‘33 Ruben Ligeon (1-4)
’78 Boban Lazic (1-5)