Ajax heeft hoofdscout Hans van der Zee (55) op non-actief gesteld. Algemeen directeur Rik van den Boog verwijt de oud-trainer van Sparta en FC Volendam, voormalige technisch directeur van AZ en vroegere internationale scout van PSV, officieel een ’gebrekkige communicatie’.

Naar verluidt is onenigheid over de rol van de scouting bij het aantrekken van Martin Jols (mislukte) spelers echter de werkelijke reden van het opzij schuiven van Van der Zee. De hoofdrolspeler zelf wil niet reageren. Tijdens een eventuele arbitragezaak zal de waarheid aan het licht komen.

Op die zitting zullen Van den Boog en Van der Zee lijnrecht tegenover elkaar staan. Het is op De Toekomst bekend dat de hoofdscout zich in zijn hemd voelt gezet. Tijdens de ledenraadsvergadering werd Van den Boog onder vuur genomen over de vele door Jol gehaalde spelers, die geen aanwinst bleken.

Achter de namen van Mido, Teemu Tainio, Hyun-jun Suk, Zé Eduardo, Kerlon, André Ooijer, Thimothee Atouba en Mounir El Hamdaoui werden grote vraagtekens gezet. De algemeen directeur verdedigde zich volgens de aanwezigen door te stellen dat er alleen spelers kwamen als Jol en de scoutingafdeling van Van der Zee het eens waren.

Dat er van elke aanwinst scoutingrapporten waren, zou door de Amsterdammer nu worden bestreden. De meeste deals zouden buiten de scouting om zijn gedaan en als er wel een mening werd gevraagd, zou die veelal negatief zijn. Één van de speerpunten uit de technische paragraaf van het rapport Coronel was dat aankopen breed moeten worden gedragen en de trainer geen carte blanche meer krijgt. Van den Boog: „We hebben op uitdrukkelijk verzoek van Hans van der Zee afgesproken niet over onze gesprekken naar buiten te treden. Wij houden ons daaraan.”

Bron: Telegraaf