Eberhard van der Laan, burgemeester van Amsterdam, houdt de deur op een kier voor een mogelijke volgende huldiging in de binnenstad. Er is wel een aantal voorwaarden. “Als we een pico bello jaar achter de rug hebben, de supporters zich echt gedragen en Ajax wordt kampioen dan kan ik me voorstellen dat een huldiging in de binnenstad weer bespreekbaar is”, zegt Van der Laan tegen NU.nl.

Dit jaar was de huldiging weer op de parkeerplaats bij de ArenA. In de binnenstad was voor Van der Laan uitgesloten. “Dat is dit seizoen gebleken rond de wedstrijden tegen Celtic, Cambuur en vorige week tegen PEC Zwolle.” De laatste keer dat Ajax in de binnenstad gehuldigd werd was in 2011 na het behalen van de derde ster. Toen werd er voor honderdduizenden euro’s schade aangericht op en rond het Museumplein.

Het liefst zien de supporters van Ajax een traditionele huldiging op het Leidseplein. Dat ziet Van der Laan echter niet gebeuren. “Bij de huldiging zondag bij de Arena waren minimaal 35.000 man. Op het Leidseplein kun je maar 15.000 mensen kwijt. Diegene die op het Leidseplein wil huldigen, is dus een suïcidale gek. Huldigen op het Museumplein kan wel, maar dat hebben de supporters voorlopig dus verpest”, aldus de burgervader.

Van der Laan is blij met hoe de Amsterdamse aanhang zich heeft gedragen. Eerder die week spraken de gemeente, politie en Ajax met elkaar. De noodverordening was niet provocerend bedoeld richting de supporters, maar was wel nodig volgens hem. Ajax kan ook rekenen op een compliment. “De inzet van de club de afgelopen week vind ik voorbeeldig. Als we dit samen vasthouden dan kunnen die paar honderd jongens, die denken dat ze hun eigen regels kunnen maken, het vergeten. Zeker met steun van de goedwillende supporters, de overgrote meerderheid.”