© Proshots

Vandaag gaat voor Ajax de Eredivisie weer van start. Hoewel de focus daar volledig op zal liggen, zijn er vandaag ook twee spelers jarig: Klaas Jan Huntelaar (34) en Matthijs de Ligt (18). In een mooi dubbelinterview op Ajax.nl vertelt het tweetal wat ze van elkaar kunnen leren en wat hun ideale verjaardagscadeau dit jaar is.

De vandaag 34 jaar geworden spits zou in het verleden meer hebben willen genieten. “Mijn focus heeft altijd heel erg op voetbal gelegen en daar heb ik naar mijn idee ook het maximale uitgehaald. Dat betekende automatisch dat ik offers moest brengen. Als ik het opnieuw zou kunnen doen, zou ik meer willen genieten. Van de sport, maar ook van het leven buiten sport. Familie, vrienden, uitgaan. Het leven draait niet alleen om werken en presteren.” De Ligt hoopt in de toekomst net zo fit te blijven als Huntelaar is op zijn 34e. “Dat duurt nog 16 jaar! Nog heel ver weg voor mijn gevoel. Ik hoop dat ik tegen die tijd nog steeds een mooie carrière heb. Als ik dan net zo fit ben als Klaas Jan nu, dan kan ik nog wel even door.  Verder hoop ik een leuk gezin te hebben en veel familie om me heen.”

De centrale verdediger leert en geniet veel van Huntelaar. “Ik vind het mooi dat Klaas altijd met plezier op het veld staat. Hij is een enorm harde werker en laat ook aan de ploeg zien hoe veel het oplevert om gedreven en gretig te zijn.” Huntelaar is op zijn beurt onder de indruk van De Ligt. “Matthijs is een heel goede verdediger. Voor zijn leeftijd vind ik hem al erg volwassen. Echt anders dan andere jongens van zeventien of achttien jaar. In het team merk je ook dat Matthijs een stabiele factor is. Natuurlijk zijn er dingen waar nog aan gewerkt moet worden, maar dat zijn details. Je ziet dat Matthijs gefocust is en dat hij precies weet wat hij wilt. En dat is het belangrijkste. Ik was ook wel een serieuze jongen, maar heb wel altijd dat speelse gehad. Dat zit in mijn aard en dat vind ik ook wel leuk eigenlijk.”

Over het ideale verjaardagscadeau hoeft het tweetal niet lang na te denken. “Het mooiste cadeau zou zijn dat Appie weer stappen zet en we de 34ste landstitel mee naar Amsterdam nemen.” De Ligt: “Daar sluit ik me volledig bij aan.”