Hoe vergaat het Wesley Sneijder in Turkije? Heeft Zlatan Ibrahimovic nog een legendarisch doelpunt gemaakt? En hoe gaat het bij de Spurs van Eriksen, Alderweireld en Vertonghen? In deze rubriek op Ajax1.nl kijken we wekelijks naar de prestaties van een aantal ex-Ajacieden in het buitenland. Deze week is er speciale aandacht voor Klaas-Jan Huntelaar, Luis Suárez en Toby Alderweireld.

1. FC Köln – FC Schalke 04 1-3

Klaas-Jan Huntelaar was weer eens belangrijk voor zijn Schalke 04. De Nederlandse spits nam de openingstreffer voor zijn rekening in het treffen met FC Köln. Al in de tweede minuut ging Huntelaar achter de bal staan voor een penalty en benutte deze feilloos.

De benutte penalty van Huntelaar betekende een vliegende start voor Schalke 04 dat de voorsprong na twintig minuten verder uitbouwde. FC Köln leek het nog even spannend te maken, maar uiteindelijk wist Schalke er ook nog 1-3 van te maken. Huntelaar was op dat moment al vervangen en zijn vervanger Di Santo bepaalde de einduitslag.

Na de overwinning staat Schalke op de vierde plaats in de Bundesliga. De achterstand op lijstaanvoerder Bayern München bedraagt 22 punten.

SD Eibar – FC Barcelona 0-4

Ook deze week is er in deze rubriek weer plaats voor Barcelona-aanvaller Luis Suárez. De spits van de Catalanen was dit weekend weer goed voor een doelpunt en een assist in de uitwedstrijd van Barcelona tegen Eibar. Al in de achtste minuut kon Munir El Haddadi op aangeven van Suárez de openingstreffer binnentikken.

Al snel werd duidelijk dat Eibar geen schijn van kans had tegen de oppermachtige sterrenploeg uit Barcelona. Lionel Messi maakte er met twee doelpunten 0-3 van. Het slotakkoord was voor Suárez. De Uruguayaan speelde zijn directe tegenstander vliegensvlug door de benen om vervolgens hard in de verre hoek te schieten. Na de 0-4 overwinning staat Barcelona nog altijd ruim bovenaan in de Liga BBVA.

Tottenham Hotspur – Arsenal 2-2

In de derby tussen Tottenham Hotspur en Arsenal was er geen gebrek aan spanning. Beide ploegen stonden onder een immense druk om hun directe concurrent pijn te doen in de strijd om de titel. Voorafgaand aan de wedstrijd bezette Tottenham Hotspur de tweede plaats met drie punten voorsprong op nummer drie Arsenal. Het was dus wel duidelijk dat er veel op het spel stond voor beide ploegen.

In de 39e minuut kwam Arsenal op voorsprong door een doelpunt van Ramsey. Een kwartier na rust was het de Belgische ex-Ajacied Toby Alderweireld die de stand weer gelijk trok. De centrale verdediger schoot de rebound van een corner van Christian Eriksen hard in de touwen met een gigantische vreugde uitbarsting op White Hart Lane als gevolg. Twee minuten later kwamen de Spurs zelfs op voorsprong, maar in de 76e minuut kwam Arsenal toch weer op gelijke hoogte.

Zowel Eriksen als Alderweireld speelde negentig minuten, Jan Vertonghen ontbrak nog altijd door een blessure. Beide ploegen schieten niks op met de 2-2 eindstand, koploper Leicester City is de lachende derde en loopt verder uit op hun concurrenten. De voorsprong van Leicester City op Tottenham bedraagt nu vijf punten, Arsenal volgt op acht punten achterstand. Tottenham heeft nog negen wedstrijden om Leicester City in te halen.