Rafael van der Vaart heeft zin in de Champions League-ontmoetingen tussen zijn twee oud-werkgevers Ajax en Real Madrid. Volgens de oud-voetballer kan Real zijn borst natmaken, zo zegt hij in gesprek met Marca. “Ajax is geweldig bezig, beschikt over geweldige talenten en winnen alle wedstrijden met geweldig voetbal”, zegt Van der Vaart. “Ze spelen aanvallend voetbal, scoren veel en de supporters zijn fantastisch.”

“Het zullen moeilijke wedstrijden voor Real Madrid zijn”, aldus Van der Vaart, die het optimisme in Nederland wel een beetje probeert te temperen. “Het is moeilijk om een voorspelling te doen. In Nederland denken de mensen dat Ajax absoluut gaat winnen, maar ik wil iedereen eraan herinneren dat Real in de Champions League Real is. Het zal dus ook een moeilijke wedstrijd voor Ajax zijn. Ze zullen kans maken om een ronde verder te komen, maar ze zullen op hun best moeten zijn om de kwartfinales te halen.”

Van der Vaart benadrukt dat Ajax nog altijd volgens de filosofie van Johan Cruijff speelt. “Ajax heeft dezelfde filosofie als Barcelona. Ze willen de bal en naar voren spelen. Ze zullen tegen Real Madrid net zo spelen als tegen een kleine club. Zonder angst. Dat is iets wat de club groot maakt.” Toch hebben de Amsterdammers een stuk minder ervaring dan de Madrilenen. “Dat is het voordeel waar Real Madrid over beschikt, ze hebben heel veel ervaring. Ze zijn het gewend om finales te spelen. Het is wel zo dat Ajax volwassener is geworden sinds de verloren Europa League-finale tegen Manchester United.”

Ondanks dat Real Madrid momenteel teleurstelt in La Liga, verwacht hij dat de ‘Koninklijke’ beter voor zal komen in de Champions League. “Daarom is Real Madrid de beste club ter wereld. Ze hebben twaalf Champions League’s. Dat heeft geen enkele club. Als je voor Real Madrid speelt, voel je dat de landstitel belangrijk is, net als de beker, maar de Champions League is een ander verhaal. Of een vierde Champions League op rij mogelijk is? Ja, absoluut. Als er een club is die daartoe in staat is, is dat Real Madrid. Je moet ze nooit uitsluiten en zeker niet in Europa.”

Behalve Real Madrid ziet Van der Vaart Juventus als favoriet voor het winnen van het toernooi. “Elk team mét Cristiano Ronaldo zal altijd favoriet zijn. Hij maakt zijn ploeggenoten beter. Je geeft hem de bal en je weet dat hij kan scoren. Een garantie voor succes. Of ik toch een voorspelling voor Ajax – Real Madrid wil geven? Ik ben daar erg slecht in, maar ik denk dat het in Nederland 2-2 wordt.”