In onze nieuwe rubriek ‘Ik volg je overal’ spreken we Ajacieden die in het buitenland wonen en er alles voor doen om Ajax te blijven volgen, ook al zijn ze ver van Amsterdam. In onze derde aflevering spreken we Jan, die Ajax volgt vanuit Chancahamoyo in Peru.

Waar woon je precies, Jan?
Ik woon in Peru, in het midden van het land. De provincie heet Chanchamayo en is een vallei, omgeven door bergen met groene vegetatie, erg mooi . Het weer is subtropisch met temperaturen van ongeveer 25-30 graden het gehele jaar door. Winter betekent hier meer regen maar het is hier nooit koud.

Dat klinkt heerlijk! Wanneer en hoe ben je daar zo terecht gekomen?

Ik woon in Peru sinds het jaar 2000. Eerst 4 jaar in de hoofdstad Lima en sinds 2004 in Chanchamayo. Mijn toenmalige partner is Peruaanse en na een aantal jaren in Nederland te hebben gewoond besloten we in 2000 te emigreren. Ik werk als docent Engels aan een school voor basis- en voortgezet onderwijs en een instituut.

Je bent alweer een aardige tijd weg dus. Hoe volgde je Ajax toen je nog in Nederland woonde?
Sinds van jongs af aan ben ik supporter van Ajax. Toen ik nog in Nederland woonde was dat altijd “ver” van Amsterdam: in Zeeland, Noord-Brabant en Gelderland. Dus ik volgde Ajax via de TV en de krant. Ik heb eenmaal een wedstrijd van Ajax in De Meer bijgewoond. Dat was meteen een mooi duel: tegen het Luxemburgse Differdange werd met 14-0 gewonnen.

Maar nu ben je pas écht ver van Amsterdam. Hoe volg je de club nu?

Nu volg ik Ajax uitsluitend via internet, alhoewel er vorig seizoen ook onregelmatig wedstrijden van de Nederlandse competitie op een Argentijns sport kanaal te zien waren.

Het moet ook best een uitdaging zijn om Ajax daar te volgen. Wat is voor jou de grootste uitdaging?De grootste uitdaging is om de wedstrijden op een of andere manier “live” te volgen. Of via een stream of als ik moet werken via Ajax Life of Nu.nl. Het grootste probleem hierbij is het tijdsverschil: in de zomer is het hier 7 uren vroeger, in de winter 6 uren. Dat betekent dat de wedstrijden hier in de middag worden gespeeld.

Leeft Ajax eigenlijk een beetje daar in Peru, of ben je de enige Ajacied?
De meeste Peruanen kennen het Ajax van Cruijff en Neeskens en de andere generatie van Bergkamp, Van Basten en de gebroeders De Boer. Het huidige Ajax is niet echt bekend hier. Wel is Ajax bekender en meer populair hier dan andere clubs, alhoewel er nu een Peruaanse voetballer bij Feijenoord speelt, Tapia, en Farfan bij PSV heeft gespeeld. Er is een winkelier hier die weet dat ik Ajax-supporter ben en mij altijd begroet met “Hey Ajax”.

Haha, mooi! Ze kennen Ajax dus nog wel een beetje daar. Wat is je meest bijzondere Ajax-ervaring in Peru?
Dat was een paar jaar geleden, toen ik een soort “logo” op mijn T-shirt nodig had. Ik ging naar een winkel die stoffen verkoopt en de winkelierster toonde mij een doos met verschillende clublogo’s van natuurlijk Zuid-Amerikaanse voetbalclubs en…. die van Ajax! Ik was natuurlijk bijzonder verrast, want ik kon niet begrijpen dat in een klein winkeltje in het midden van Peru ik een logo van Ajax tegen kon komen.

Dat is inderdaad erg bijzonder! Je hebt ‘m meteen meegenomen zeker?

Inderdaad, ik heb het logo op een t-shirt laten naaien, want dit vond ik toch wel erg bijzonder.

Lees hier eerdere afleveringen van Ik volg je overal:

Woon jij ook in het buitenland en wil je vertellen hoe je vanuit jouw woonplaats Ajax volgt? Stuur dan een e-mail naar j.westdijk@ajax1.nl, dan nemen we contact met je op!