In onze nieuwe rubriek ‘Ik volg je overal’ spreken we Ajacieden die in het buitenland wonen en er alles voor doen om Ajax te blijven volgen, ook al zijn ze ver van Amsterdam. In onze vierde aflevering spreken we Mateusz Rogulski, een fanatieke Poolse Ajax-fan.

Hi Mateusz! Waar woon je precies?
Ik woon in het zuiden van Polen, in Bielsko Biala, een stad met ongeveer 200.000 inwoners. Daar werk ik als e-commerce specialist bij een groot kledingbedrijf.

Vertel eens, hoe ben je eigenlijk Ajax-supporter geworden?
In 2007 bezocht ik als 14-jarig jongetje de (toen nog) Amsterdam ArenA. Ik wist nog niet zo veel van voetbal, maar het was liefde op het eerste gezicht. Het is moeilijk om te zeggen waarom… Gewoon, omdat het Ajax is. Inmiddels ben ik 25 en volg ik de club dus alweer 11 jaar.

Hoe blijf je Ajax volgen vanuit Polen?
Ik volg de club vooral via internet en ben eigenaar van een Poolse website voor Ajax. Ik volg de club 24/7, ik volg alles op Twitter, Instagram, Facebook en natuurlijk sites als Ajax1.nl. Ik probeer altijd alles te weten te komen over de club.

Wat is de grootste uitdaging om Ajax te bijven volgen vanuit Polen?
Dat is absoluut het volgen van wedstrijden. In Polen is er slechts één zender die de rechten heeft voor de Eredivisie, maar daar worden natuurlijk alleen de belangrijkste wedstrijden uitgezonden. Dus bijvoorbeeld Ajax – NAC Breda is vaak lastig om te volgen.

Heb je veel mede-Ajacieden daar in Polen?
Behoorlijk! Onze Facebook-pagina heeft meer dan 6.000 likes. Ze zullen misschien niet allemaal uit Polen komen, maar er zitten hier best wat Ajacieden.

Wat je meest bijzondere Ajax-ervaring?
Algemeen gezien was dat 15 mei 2011. Ik denk dat het voor heel veel Ajax-fans een speciaal moment was. Eindelijk weer kampioen na een aantal magere jaren. Ik kan de foto’s en filmpjes van die dag blijven kijken. Persoonlijk kies ik voor mijn laatste bezoek aan Amsterdam. Ik ha de kans om op de foto te gaan met Huntelaar, Tadic, Onana en Dolberg. Je helden ontmoeten is altijd speciaal.

Je was dus heel recent nog in Amsterdam! Bezoek je de Johan Cruijff Arena vaker?
Zeker! Ik was erbij tijdens Ajax – Legia Warschau, Ajax – Nice en ben deze zomer naar Ajax – Sturm Graz geweest. Het is moeilijk te omschrijven, het is gewoon geweldig. Elke keer dat ik het stadion binnenkom en ik hoor ‘Three little birds’ of de Ajax Marsch, heb ik kippenvel. Ook al verliezen we, is de sfeer goed. Ajax is gewoon de mooiste club van allemaal.

Lees hier eerdere afleveringen van Ik volg je overal:

Woon jij ook in het buitenland en wil je vertellen hoe je vanuit jouw woonplaats Ajax volgt? Stuur dan een e-mail naar j.westdijk@ajax1.nl, dan nemen we contact met je op!