In onze nieuwe rubriek ‘Ik volg je overal’ spreken we Ajacieden die in het buitenland wonen en er alles voor doen om Ajax te blijven volgen, ook al zijn ze ver van Amsterdam. In onze tweede aflevering spreken we Bert, die Ajax volgt vanuit Santiago de Chile.

Hi Bert! Waar woon je nu precies?
Ik woon aan het einde van de wereld, in Santiago de Chile om precies te zijn. De hoofdstad van Chili, met ruim 6 miljoen inwoners.

Hoe lang woon je al in het buitenland en hoe ben je daar zo terecht gekomen.
In 2000 heb ik een punt achter Nederland gezet en ik ben ik in het land van Jari Litmanen gaan wonen. Niet vanwege hem hoor, maar vanwege een Finse, haha. In Finland leerde ik een Chileense kennen. Zij heeft me mee naar Chili genomen. Hier ben ik gescheiden en nu woon ik heel gelukkig samen met mijn vriendin en mijn dochtertje.

Wat doe je daar in Chili zoal?
Ik heb hier 4 jaar lang op de Nederlandse ambassade gewerkt als accountant en plaatsvervangend consul. Inmiddels werk ik alweer 8 jaar bij de delegatie van de Europese Unie als accountant en IT Support.

Dat klinkt goed! Is het een beetje te doen om Ajax te volgen vanuit Chili?
Ik volg het nu vooral door de wedstrijden te streamen via internet. Soms moet ik vanwege het tijdverschil wat vroeg op, maar ik kijk zo goed als alle wedstrijden.

Hoe volgde je Ajax toen je nog in Nederland woonde?
In 1987 ben ik gestopt met naar het stadion gaan. Daarvoor had ik een seizoenkaart voor F in De Meer, vanaf 1981. Tot mijn emigratie naar Finland ging ik af en toe naar de Arena. Maar daar ben ik nooit kapot van geweest. Ik vond het net een grote bioscoop, zonder de ziel van De Meer.

Maar wel een trouwe volger dus! Wat is de grootste uitdaging om de club te kunnen blijven volgen vanuit het buitenland?
Ik zou het geen uitdaging noemen, Ajax zit diep in mijn hart en dat zal nooit veranderen. Maar af en toe moet ik dus wat vroeg opstaan om de wedstrijden te kunnen zien.

Leeft Ajax eigenlijk een beetje daar in Chili? Kennen ze Ajax?
In Chili is voetbal echt de nationale sport, nog meer dan in Nederland eigenlijk. Iedereen hier kent Ajax, Johan Cruijff, Dennis Bergkamp en Marco van Basten. Het gouden Nederlands Elftal uit 1974 wordt hier ‘la Naranja Mecanica’ genoemd, het lijkt me duidelijk daarom. Daarnaast zorgt de F-Side Chili voor de nodige prmotie door in Ajax-shirtjes de wedstrijden te kijken in de Ierse pub.

Dat klinkt goed haha! Wat is je meest bijzondere Ajax-herinnering in Chili?
Mijn mooiste Ajax-herinnering in Chili is het duel tussen Ajax en FC Barcelona in 2013 voor de Champions League. Met z’n drieën keken we het duel in een Ierse pub. Na de 2-1 winst van Ajax stonden zelfs de Chilenen met ons mee te hossen en de bierrekening was langer dan ikzelf haha!

Kom je nog weleens naar Nederland voor Ajax?
Niet zo heel veel helaas, de vliegtickets zijn vrij prijzig en als ik in Nederland ben, heb ik vaak niet het geluk dat er een thuiswedstrijd wordt gespeeld in Mokum.

Hopelijk heb je bij je volgende bezoek aan Nederland meer geluk, Bert!

Lees hier eerdere afleveringen van Ik volg je overal:

Woon jij ook in het buitenland en wil je met ons delen hoe jij Ajax volgt? Stuur dan een e-mail naar j.westdijk@ajax1.nl

Ik volg je overal #1: André Fonteyn vanuit Kiev