In onze nieuwe rubriek ‘Ik volg je overal’ spreken we Ajacieden die in het buitenland wonen en er alles voor doen om Ajax te blijven volgen, ook al zijn ze ver van Amsterdam. In de eerste aflevering komt onze eigen redacteur André aan het woord. Volgende week ziet hij zijn droom uitkomen:  “Toen ik hierheen verhuisde hoopte ik ooit een keer mee te maken dat Ajax nog eens tegen Dynamo zou uitkomen. Dat het zo snel realiteit zou worden heb ik niet durven dromen.”

Waar woon je nu precies?
In Khodosivka, net buiten Kiev, Oekraïne.

Hoe lang woon je inmiddels in Kiev en hoe ben je daar zo terecht gekomen?
Ik woon hier inmiddels ruim twee jaar. Drie en een half jaar geleden ontmoette ik een Oekraïense en hebben we eerst een jaar lang heen en weer gevlogen tussen Kiev en Culemborg. Omdat mijn vriendin Valentyna door haar werk aan Kiev gebonden is, ik al grotendeels vanuit huis werkte en ik me in Oekraïne toch al redelijk thus begon te voelen, heb ik in juni 2016 m’n auto volgeladen en ben ik deze kant op gereden.

Wat doe je nu (heb je een baan, studeer je, etc.)?
Ik werk als webredacteur/copywriter voor lifestyle-blog AXED.nl en Ajax1.nl.

Hoe volgde je Ajax toen je nog in Nederland woonde?
Ik heb een jaar of 8 een seizoenskaart gehad, tot het jaar dat ik vertrok.

Hoe volg je Ajax nu vanuit Kiev?
Ik kijk zo goed als alle wedstrijden online. Verder zit ik er door mijn werk voor Ajax.nl natuurlijk continu vrij dicht bovenop. Ik ben hier dus misschien wel meer met Ajax bezig dan dat in Nederland was.

Wat is de grootste uitdaging om de club te kunnen blijven volgen vanuit het buitenland?
Je hebt natuurlijk niet heel veel mede-Ajacieden in je omgeving met wie je je blijdschap kunt delen na een mooie pot of met wie je de trainer en het beleid kunt afkraken na een slechte wedstrijd maar dankzij WhatsApp en dergelijke zijn mijn Nederlandse vrienden eigenlijk altijd dichtbij.

Leeft Ajax een beetje in Kiev? Kennen ze nog veel Ajax-spelers?
Het hangt er natuurlijk af van in hoeverre iemand überhaubt voetbal volgt, maar degene die een beetje into voetbal zijn kunnen zich de gloriejaren van Ajax nog goed herinneren. Ik heb ook een aantal vrienden die fan zijn van Dynamo Kiev en die kunnen veel van de grote Ajax-spelers moeiteloos opdreunen. Het is duidelijk dat Ajax hier nog altijd een grote naam heeft en van onderschatting zal er tijdens de play-offs dan ook zeker geen sprake zijn. Af en toe zie ik zelfs wel eens iemand in een Ajax-shirtje lopen. Dan voel ik me wel trots.

Wat is je meest bijzondere Ajax-ervaring op de plek waar je woont?
Die gaat ongetwijfeld op 28 augustus komen. Toen ik hierheen verhuisde hoopte ik ooit een keer mee te maken dat Ajax nog eens tegen Dynamo zou uitkomen. Dat het zo snel realiteit zou worden heb ik niet durven dromen.

Kom je nog weleens naar Nederland voor Ajax en hoe is het om dan weer terug te zijn?
Wanneer ik naar Nederland kom, probeer ik altijd zoveel mogelijk dingen te combineren om mijn tijd zo goed mogelijk te benutten. Speciaal voor Ajax maak ik de reis dus niet, daarvoor is het net iets te ver, maar als het even kan probeer ik wel een wedstrijd mee te pakken als ik in Nederland ben. Dan zie ik alle jongens met wie ik vroeger naar het stadion ging, en is het eigenlijk zoals het met alles is wanneer ik in Nederland kom: alsof ik nooit ben weggeweest.

Woon jij ook in het buitenland en wil je vertellen hoe je vanuit jouw woonplaats Ajax volgt? Stuur dan een e-mail naar j.westdijk@ajax1.nl, dan nemen we contact met je op!