Het lijkt deze zomer een onmogelike opgave te worden om Matthijs de Ligt nog een jaar in Amsterdam te houden. De 18-jarige verdediger blinkt wekelijks uit bij Ajax, en was ook met Oranje in de oefenwedstrijd tegen Portugal misschien wel de beste op het veld. Hij gaf twee assists en had bovendien Cristiano Ronaldo de hele wedstrijd in zijn zak. Ook Jaap Stam zegt onder de indruk te zijn.

“Het was een prima wedstrijd om te kijken waar Matthijs op dit moment staat, een heel goede graadmeter. Goeie gozer, komt er wel” zegt Stam tegen De Telegraaf. “Maar iedere speler kan zich wel een keer dusdanig opladen dat hij een wereldster uitschakelt. Dat betekent niet dat diegene meteen geschikt is voor de top. Zoals een slechte prestatie van Matthijs niet had betekend dat hij het topniveau nog niet aan kan.”

“Veel belangrijker dan een eenmalige superprestatie is het om een langere periode te leveren. Daar scouten de topclubs talenten op en worden uiteindelijk koopbeslissingen genomen”, vervolgt de voormalig specialistentrainer van Ajax, die een aantal trainingen en tips aan De Ligt gaf. “Hij is een klassespeler die de top kán halen, maar ook nog een aantal dingen moet verbeteren.”

De oud-international heeft een duidelijk advies. “Bij de meeste spelers zeg je: ‘ga niet te vroeg weg uit Nederland’. Maar in het geval van Matthijs denk ik dat het beter is dat hij wel de stap maakt. Met Ajax wint hij acht van de tien wedstrijden en heeft hij zeventig procent balbezit. In de topcompetities is de weerstand vele malen groter. En ik denk dat hij daar nu al bij is gebaat. En of hij gaat spelen? Daar maak ik me bij hem niet zo druk om.”