© Proshots

Kenny Tete begon zijn voetbalcarrière bij Zeeburgia. In de F-pupillen was de rechtsback nog niet zo overtuigd van zijn liefde voor voetbal, maar door zijn vrienden werd hij overtuigd om door te blijven voetballen. Het seizoen daarop mocht hij bij Ajax in de jeugdopleiding spelen. Oud-trainer Jaap van der Loo, die Tete een jaar onder zijn hoede had, sprak met Ajax Primeur over dat eerste seizoen bij Zeeburgia. “Kenny was in het begin een rustige jongen. Hij keek de kat uit de boom. Er zaten veel oudere jongens in zijn team, die hadden een iets grotere mond. Later werd hij ook zo’n straatjongen. In het begin hield hij niet zo van voetbal, maar Tete werd door zijn vriendjes meegesleurd de straat op.”

Volgens Van de Loo was hij technisch niet de meest begaafde jongen van het team, maar had hij andere kwaliteiten. “Hij was wel heel snel op zijn plek, hij snapte de aanwijzingen snel en bracht dat in werking. Bij ons speelde hij als centrale middenvelder. Hij wist wanneer hij door moest schuiven en hij durfde te koppen bij de corners. Hij was de leider van het team.”

Inmiddels is Tete de vaste rechtsback van Ajax en daarmee heeft hij Ricardo van Rhijn van zijn basisplaats ontnomen. Volgens Van de Loo is dat terecht. “Hij is veel rustiger aan de bal en in de duels. Hij zoekt de oplossing heel rustig en dat mis je wel eens bij andere spelers. Dat vind ik enorm knap, als je dat op je negentiende kan in een Europees duel. En daar kan hij alleen nog maar beter in worden.”