Het Ajax-hart van Shota Arveladze is gebroken. “Het lijkt of er twee Ajax’en zijn. Het Ajax waarvoor ik speelde en het Ajax van nu”, vertelt de Georgiër aan de Telegraaf. De club eist, volgens Arveladze onterecht, 350.000 euro van hem.

Rob Cohen, de belangenbehartiger van Arveladze, vindt het een schande. “Rik van den Boog heeft Arveladze nog zelfs gevraagd om assistent-trainer te worden bij Ajax, maar dan niet te durven vertellen dat er een beslaglegging boven zijn hoofd hangt. Dat moest hij nota bene van zijn vrouw horen, waar plotseling haar creditcards en pinpassen niet meer werkten. Ik heb cashgeld mee moeten nemen omdat hij anders zijn kinderen niet kon voeden.”

“Er heeft zich het nodige afgespeeld tijdens de contractonderhandelingen in 1997. De fiscus heeft een aantal betalingen van Ajax aan Arveladzes oude club Dinamo Tblisi aangemerkt als betalingen aan Shota, terwijl deze echt voor Dinamo bestemd waren. Let wel, zonder schuld te erkennen hebben Ajax en Shota destijds strafvervolging over die zaak afgekocht.”

“Hoe dan ook, die betalingen werden door de Belastingdienst steeds als nettobetalingen gezien, zodat de fiscus vond dat Ajax daar nog belasting over zou moeten betalen”, vervolgt Cohen. “Zoals altijd in dit soort gevallen moet de werkgever dat doen voor de werknemer. Maar wat zegt Ajax? Dat het geen nettobetaling maar een brutobetaling aan Shota was. De hoogste belastingrechter in Amsterdam heeft dat verhaaltje van Ajax geaccepteerd. Maar Shota was niet bij die procedure tussen Ajax en de fiscus betrokken. Ik vind dat verbijsterend.”

“Het gevolg is dat Ajax minder belasting en boete hoeft te betalen én die belasting op Shota kan verhalen. Iedereen weet echter dat afspraken in de voetbalwereld nettoafspraken zijn. Ajax moet gewoon netjes de belasting betalen en Arveladze verder met rust laten.”

En Arveladze zelf: “De president zegt dat de beslaglegging een ’formaliteit’ is. Moet ik voor een formaliteit 100.000 euro aan advocaatkosten maken, een hele rechtszaak doorlopen en – het ergste van alles – een verschrikkelijk slecht gevoel bij Ajax krijgen? Het is een bedrijf geworden zonder warmte. Is dit nou het Ajax waar ik zo van hield?”

Foto: Paul Blank