De circel is rond. Zoals Uri Coronel kwam, zo vertrok hij ook. Vol achterdocht en met vals spel. Een bestuursvoorzitter onwaardig.Zijn openingszet in 2008 zette een enkeling al aan het denken. Namelijk de opdracht om alle telefoongegevens van personeelsleden te screenen, om zo de contacten vanuit Ajax richting de buitenwacht in kaart te brengen.

Met de ontmaskering van de toen op de wip zittende directeur Maarten Fontein, die gedurende het weekeinde liefst 18 keer telefonisch contact met ondergetekende zou hebben gehad. Aldus was de hotline vanuit de ArenA richting TELESPORT ontmaskerd. De pas benoemde preses keek alleen verbaasd, toen hij erop gewezen werd of hij de duur van de gesprekken had gecontroleerd. Het klopte dat Fontein, in het weekeinde dat hem de wacht werd aangezegd, met telefoontjes was getorpedeerd. Maar dat kwam omdat hij 15 keer niet opnam en er zodoende alleen contact met zijn voicemail was.

Overigens deed een week later al het verhaal de ronde dat er niet 18, maar meer dan 30 keer met elkaar was gebeld. Drie jaar later blijkt Coronel niets te hebben geleerd. Ditmaal werden telefoongesprekken en vertrouwelijke vergaderingen opgenomen, zonder dat de betrokkenen dat wisten. Vervolgens werden die feestelijk verpakt aan de buitenwacht gepresenteerd.

Samen met spindokter Kees Boef, van het ingehuurde strategiebureau Burson-Marsteller, werd besloten om nog een stap verder te gaan. En daar sprong Yves Gijrath uit de hoge hoed vandaan! Organisator van de Miljonair Fair, maar in de voetbalwereld een volslagen nobody. Deze Gijrath meldde triomfantelijk over kopieën van alle gesprekken tussen de Ajax-leiding en Cruijff te beschikken.

Een speurtochtje door zijn verleden leverde al snel een connectie met Ajax op: Gijrath besprak ooit met Ajax-directeur Rik van den Boog de overname van The Entertainment Group. Laat nou uitgerekend Gijrath in het bezit zijn van de uitgewerkte tekst van de boodschap die Cruijff op de voicemail van Van den Boog had ingesproken.

Aldus ontstonden de eerste contouren van Rikileaks…Intussen werd de door Boef geregistreerde tegenaanval door diverse media innig omarmd. Met overal appearences van Gijrath, terwijl her en der mails en notulen opdoken van gesprekken tussen de Ajax-top en het Technisch Platform met Cruijff. Daarmee overspeelden Coronel, Van den Boog & Co hun hand. Want wat bleek? Nergens was in deze documenten te vinden, dat Cruijff Blind ‘onbetrouwbaar’ had genoemd. Ook ontbraken de teksten met de groffe uitingen waar Coronel over gerept had.

Zo lag het allemaal toch weer ietsje anders. Net als met dat telefoononderzoek in 2008. Toen was het niet netjes, nu vormde het een dieptepunt in de historie van Ajax. De man die recentelijk de ledenraad nog dwong een document te ondertekenen, waardoor iedereen zich aan een zwijgplicht diende te houden, bleek zelf vertrouwelijke gesprekken op te nemen om ze op straat te kunnen smijten. Coronel deed dit ook nog eens over de rug van grote Ajacieden als Danny Blind, Wim Jonk, Dennis Bergkamp en Johan Cruijff.

De man, die is opgestapt om verdere onrust binnen Ajax te voorkomen, blijkt een aanslag op zijn club te hebben gepleegd. Slachtoffer is weliswaar zwaar gewond, maar buiten levensgevaar.

Jaap de Groot, Telegraaf