Daags na de ’vredesmissie’ van een Ajax-delegatie bij Johan Cruijff, heeft uitgerekend algemeen-directeur Rik van den Boog dit proces geprovoceerd. Vrijdagmiddag riep hij op De Toekomst de aanwezige jeugdtrainers bij elkaar en deelde hen mee, in bijzijn van commercieel directeur Henri van de Aat en hoofd-opleidingen Jan Olde Riekerink, dat Dennis Bergkamp, Wim Jonk, Ruben Jongkind en Bryan Roy per 30 juni op non-actief worden gesteld.

Dit kwartet heeft met Johan Cruijff en andere oud-spelers het technisch rapport ’Op weg naar georganiseerde chaos’ samengesteld. De boel binnen Ajax escaleerde, toen zowel het inmiddels opgestapte bestuur als de directie weigerde dit rapport uit te voeren. Nu is de clubleiding nog een stap verder gegaan, door Bergkamp, Jonk, Jongkind en Roy de wacht aan te zeggen.

Toen er tijdens de bewuste bespreking op De Toekomst gevraagd werd of er niet eerst op het resultaat van de ’vredesbesprekingen’ moest worden gewacht, liet Van den Boog weten dat hij als directeur niets te maken heeft met de actie onder leiding van ondermeer de ereleden Michael van Praag, Arie van Os en Hennie Henrichs.

Overigens waren de vier jeugdtrainers niet bij de bewuste bespreking aanwezig. Ook waren zij nog niet ingelicht over het voornemen van de Ajax-directie om ze na 30 juni buiten de poort te zetten aldus de Telegraaf.