Jan Vertonghen heeft de toekomst, Peter Wisgerhof de ervaring. Wat geeft op 15 mei de doorslag?

In een jaar dat bol stond van vervelende randzaken, toonde Jan Vertonghen leiderschap bij Ajax. De Belg maakt op zijn 24ste al vier seizoenen stevig deel uit van de basisploeg van de Amsterdammers en is zo langzamerhand uitgegroeid tot ‘een van de grote jongens’ bij Ajax. Dit seizoen solliciteerde hij met een constant jaar naar het buitenland, wat ongetwijfeld een vervolg gaat krijgen tijdens de zomerse transferperiode.

Er valt weinig aan te merken op het seizoen van Vertonghen, daar hij er grotendeels voor verantwoordelijk is dat Ajax minder dan dertig treffers in de Eredivisie moest slikken. Ook zijn voetballende kwaliteiten staan buiten kijf. Als inschuivende middenvelder had hij deze competitie een bijzonder grote aanvallende bijdrage. Met zes doelpunten trok hij zijn ploeg dit seizoen regelmatig over het dode punt in moeilijk gewonnen wedstrijd. Zoals in maart, toen Vertonghen Ajax behoedde voor puntverlies bij hekkensluiter Willem II door tien minuten voor tijd droog de 1-2 binnen te schieten.

Leiderschap is ook Peter Wisgerhof niet vreemd. Kwalitatief gezien moet de FC Twente-verdediger echter flink onderdoen van zijn collega van Ajax. Dat Wisgerhof als dertiger nog zijn debuut zou maken in de Champions League en voor het eerst het shirt van het Nederlands elftal zou dragen, had niemand kunnen voorspelen tijdens zijn jaren bij NEC. Sinds zijn komst naar Enschede heeft hij zich echter moeiteloos aan het niveau aangepast.

Hoewel Wisgerhof niet meer ervaring heeft op topniveau dan Vertonghen, heeft hij wel ruim driehonderd wedstrijden in de Eredivisie bij wat minder succesvolle clubs in zijn bagage. In een verdediging met vooral ‘jonkies’ is dat goud waard. Voor de offensieve Ajacieden valt er echter iets te halen wanneer Wisgerhof niet op de top van zijn kunnen is. De verdediger is niet de behendigste, al compenseert hij dat wel met goed positioneren. Spelers als Miralem Sulejmani en Mounir El Hamdaoui kunnen het Wisgerhof echter knap lastig maken.

Tekst: Goal.com