Theo Janssen moest de eerste trainingen van Ajax aan zich voorbij laten gaan vanwege een neusoperatie. Bij het trainingskamp in De Lutte meldde hij zich weer op het veld, met het nodige overgewicht. De oorzaak hiervan ligt, naar eigen zeggen, bij deze operatie: “Ik mocht twee weken geen inspanning leveren. En in mijn geval is dat heel veel. Er moeten namelijk nog wat vakantiekilootjes af”, zegt hij tegenover het Algemeen Dagblad.

Het neusschotje van de middenvelder stond scheef. Hierdoor had hij altijd last van een verstopte neus. “Irritant, maar ik had nooit de behoefte gehad om er iets aan te veranderen. Totdat mijn vrouw zei: ‘je snurkt óók nog, doe er wat aan’. Toen dacht ik: ‘laat ik het maar snel doen, anders kan ik straks op de bank slapen’.” De resultaten van de operatie merk je pas na een paar weken.

“Als ik naar eten kijk, ben ik al een kilo zwaarder. Ik heb nu eenmaal aanleg, zal altijd op mijn gewicht moeten blijven letten, maar ik wil fitter zijn dat vorig seizoen”, aldus de goudeerlijke Ajacied, die nu topfit aan de competitie wil beginnen. Vorig seizoen was hij pas na een half jaar echt fit. Toch begint hij relaxter aan dit seizoen. De verwachtingen dit seizoen zijn minder hoog. “Nu weet iedereen wel wat ik kan.”

Na het vertrek van André Ooijer en Jeroen Verhoeven is Theo Janssen veruit de oudste in de selectie. “Na mij is Kenneth Vermeer de oudste met zijn 26 jaar, maar dat is een rustige jongen. Er zijn toch jongens nodig die de kar moeten trekken. In dat opzicht denk ik wel dat er meer van mij wordt verwacht.” Een aanvoerdersband vindt hij echter niet nodig. In eerdere stadia weigerde hij die titel ook al: “Ik ben een type dat toch wel praat.”

Ondanks dat op het eerste oog weinig is veranderd binnen de club, heeft Janssen wel een paar vrienden verloren binnen het team. Met Ooijer en Verhoeven ging de middenvelder veel om, maar ook zijn vrienden Jos Kortekaas (fysio) en Edwin Goedhart (clubarts) zag hij vertrekken. Ook heeft hij meer concurrentie. Janssen, Eriksen, De Jong en Schöne zullen moeten strijden voor twee posities op het middenveld.

“‘Sigi’ is de nummer één spits en weer helemaal fit.” Siem de Jong zal hierdoor dus niet doorschuiven naar de spitspositie. De positie van verdedigende middenvelder ziet hij als passé: “Toen ik bij Twente speelde, kwam Vurnon op het einde van het seizoen al op die positie en werd Ajax kampioen. Vorig jaar gebeurde hetzelfde. Het zou heel onlogisch zijn als je dat zou gaan veranderen.”