Jari Litmanen is, zoals algemeen bekend, nog steeds actief als professioneel voetballer. De 41-jarige international denkt de komende maanden na over de toekomst. Echter is het duidelijk dat hij doorgaat in de sport. “Ik denk dat ik in de sport blijf. Ik heb een brede belangstelling voor sport,” vertelt hij in het Algemeen Dagblad. “Ik was afgelopen zomer vier dagen bij de Olympische Spelen in Londen. Ik ging van ‘s morgens acht tot ‘s nachts op pad om sportwedstrijden te bekijken. Het was genieten van de sporters die het beste uit zichzelf willen, die de beste wilden zijn.”

Of de Fin als trainer aan de slag wil, weet hij ook nog niet. “Ik denk dat alle spelers onder Louis van Gaal al een beetje trainer werden,” legt hij uit. “Je ging vanzelf meer nadenken over het voetbal. Van Gaal is een toptrainer. Hij is niet voor niets overal kampioen geworden. Louis heeft een oog voor detail en maakt spelers bewust van hun kwaliteiten. Zijn zwakte? Heeft Louis zwakte dan?”

Ook is Litmanen er nog niet over uit wanneer hij zijn actieve loopbaan als voetballer gaat beëindigen. “Ik moet alles op een rijtje zetten. Ik heb genoeg opties. Maar als Ajax zou komen, zou ik zeker luisteren. We hadden een unieke ploeg, toen in ’95, ’96, ’97. Als je ook ziet bij welke clubs al die spelers terecht zijn gekomen. Die eerste poulewedstrijd van de Champions League in 1994 zal ik nooit meer vergeten. AC Milan thuis. Wonnen we met 2-0. Een incident, riep iedereen. Tot we uit ook wonnen bij AC Milan, en we steeds meer gingen winnen.”