Het had aanvankelijk heel wat voeten in de aarde maar enkele dagen voor het einde van de zomerse transferperiode ging de kogel door de kerk en mocht Jasper Cillessen zich definitief Ajacied noemen. Zeven weken later is de van NEC overgekomen doelman al helemaal ingeburgerd bij zijn nieuwe club en geniet hij naar eigen zeggen volop.

,,Ik voel me heel goed en ben goed opgevangen en geaccepteerd door de groep’’, laat de 22-jarige Gelderlander weten op de website van Ajax. ,,Zij weten wat ik kan en andersom. Verder trainen we lekker en kan iedereen met elkaar opschieten.’’

Verder spreekt het móéten winnen bij Ajax Cillessen heel erg aan. ,,Als je met NEC een keer verloor kon dat gebeuren en baalde je ervan. Bij Ajax is het gewoon een must om te winnen en moet je gewoon kampioen worden, klaar. Dat past wel bij mij. Ik had er vroeger al moeite mee om een potje rummikub te verliezen. Dat zat altijd al in me.’’

Hoewel Cillessen bij de landskampioen vooralsnog genoegen moet nemen met de positie achter eerste keeper Kenneth Vermeer, kreeg hij van trainer Frank de Boer al wel speeltijd toebedeeld in het KNVB-bekerduel met Noordwijk (1-3 winst). ,,Dat was op zich een lekker wedstrijdje om te debuteren’’, aldus de sympathieke sluitpost, die in principe ook in de volgende bekerronde tegen Roda JC onder de lat zal staan. ,,Ik baalde alleen dat we als groep slecht voor de dag kwamen en dat ik de nul niet heb kunnen houden.’’ Van zenuwen had de Groesbeker echter geen last. ,,Ik heb voor hetere vuren gestaan en het Nederlands elftal al meegemaakt.’’

Cillessen maakte aan het einde van vorig seizoen deel uit van de Oranje-selectie die in Zuid-Amerika oefenwedstrijden speelde tegen Brazilië en Uruguay. Een entourage die vergelijkbaar is met de Champions League, waarin hij onlangs, weliswaar als reservespeler, tegen Olympique Lyon en Real Madrid zijn opwachting maakte en waaraan hij naar eigen zeggen een dubbel gevoel overhield. ,,Er hing tegen Lyon een fantastische sfeer in de ArenA. Net als in Bernabéu. Maar je wilt wel spelen. Daar droom je als klein jongetje van. Ik hoop dat Kenneth (Vermeer) fit blijft en een topseizoen draait, maar ik wil ook spelen. Het moet alleen niet ten koste gaan van een schorsing of een blessure van Kenneth. Ik hoop gewoon dat de trainer op een gegeven moment voor mij kiest. Toch vond het ik het wel heel speciaal om mijn naam tussen de opstelling te zien. En die Champions League-hymne had ik thuis al helemaal grijs gedraaid. Op het moment dat ik in zulke wedstrijden ga spelen zal ik dus wel kippenvel krijgen. Nu nog niet.’’

In navolging van bijvoorbeeld Derk Boerrigter wordt ook Cillessen op de voet gevolgd door zijn trotse ouders. ,,Zij zijn overal bij’’, licht hij toe. ,,Dat gaat soms een beetje ten koste van mijn broer Thomas die bij zondag tweedeklasser Orion in Nijmegen speelt. Hoewel hij dat niet erg vindt, hopen mijn ouders toch altijd dat ik op zaterdag en hij op zondag speelt.’’ Wat dat betreft worden pa en ma Cillessen komend weekend op hun wenken bediend, want Ajax – AZ staat op zaterdagavond geprogrammeerd. Indien de trainingstijden het zondag toelaten zal ook Jasper richting zijn geboortestreek rijden om zijn broer in actie te zien. ,,Hij is een sierlijke rechtsbuiten met een goede voorzet en veel snelheid. Iets wat ik dan weer niet heb.’’

Zaterdag zijn de rollen omgedraaid en bezoekt Thomas de ArenA. Tegen de Alkmaarders moeten Cillessen en de zijnen ervoor waken dat de voorsprong van AZ op de ranglijst niet groeit naar negen punten. Saillant genoeg keepte Cillessen dit seizoen tegen AZ zijn laatste wedstrijd voor NEC. ,,We verloren met 4-0’’, herinnert hij zich nog. ,,Het is een sterke ploeg met veel beweging. Ze zijn echt levensgevaarlijk in de omschakeling met zoveel lopende mensen. Ik denk alleen dat wij daar veel kwaliteit tegenover kunnen en moeten zetten. Bovendien moeten wij in de ArenA van iedereen winnen.’’