Zeg je Ajax Cape Town dan zeg je zang, dans, blijdschap, maar ook strijd. Zo ook afgelopen weekend op de Next Gen Series in het Olympisch Stadion. Ajax Cape Town kwam met een piepjonge selectie naar het O19-toernooi: 3 15-jarigen en 6 16-jarigen waren van de partij. 

Het was dan ook niet gek dat Cape Town het zwaar had: het speelde gelijk tegen Sparta en Sagan Tosu, maar verloor van Ajax en verloor uiteindelijk ook de strijd om plek 3 van Sagan Tosu. 

Maar de trots en blijdschap bleef, ook bij de 16-jarige aanvoerder Liam Bern: “Het is geweldig om op dit toernooi te mogen spelen. We zitten in Zuid-Afrika middenin het seizoen, maar alle andere wedstrijden zijn uitgesteld, zodat wij naar dit toernooi konden”, glundert hij.

Ook een bezoek aan De Toekomst was onderdeel van de trip en Liam keek zijn ogen uit: “Het was zo’n groot complex en alles zag er zo mooi en professioneel uit.” Vanuit Zuid-Afrika probeert hij Ajax zo goed als kan te volgen. Zijn grote voorbeeld? Matthijs de Ligt, die op dezelfde positie speelt.

Maar ook Lassina Traoré wordt als voorbeeld gezien. Hij maakte het meest recent de overstap van Ajax Cape Town naar Ajax Amsterdam. “Ik voel me nu al echt onderdeel van de Ajax-familie”, vertelt Liam. 

“Ajax Cape Town is een beetje het kleine broertje en iedereen kijkt op tegen Ajax Amsterdam”, vertelt hij. Het eerste elftal van Ajax Cape Town draait de laatste jaren niet echt lekker. Het degradeerde vorig jaar uit de Zuid-Afrikaanse Premier League. Ajax stuurde Andries Ulderink, voormalig trainer van Jong Ajax, naar Zuid-Afrika om voor promotie te zorgen. Hij slaagde daar echter niet in. 

Met de matige prestaties van het eerste elftal van Ajax Cape Town in het achterhoofd, is de droom om een stap naar Europa te maken misschien nog wel groter geworden: “Het zou geweldig zijn om net als Traoré die stap te kunnen maken. Mijn doel is om over 2 of 3 jaar in Europa te spelen. Mijn grootste droom is spelen voor Ajax.” 

Afgaande op de indruk die de jonge aanvoerder tijdens het toernooi maakte, is het niet eens een heel gekke gedachte.