© Proshots

Ajax heeft dankzij een 1-6 overwinning op bezoek bij Kozakken Boys de derde ronde van de KNVB beker bereikt. Op sportpark De Zwaaier had Ajax, ondanks elf wijzigingen in de basiself, weinig moeite met de thuisploeg. In Werkendam werden de doelpunten gemaakt door: Mateo Cassierra (2x), Anwar el Ghazi, Václav Černý en Pelle Clement (2x).

Binnen vijf minuten had Ajax de score moeten openen. Via Abdelhak Nouri en Václav Černý kwam de bal voor de voeten van Mateo Cassierra. De Colombiaanse spits trof de vuisten van de doelman waarna Riechedly Bazoer over schoot.  Slordig balverlies van de thuisploeg leverde Ajax na een kleine twintig minuten de volgende grote kans op. Černý kon over links het strafschopgebied inlopen, maar zijn poging ging voorlangs. Zeven minuten later werd het wel 0-1. Na een prachtige pass van Nouri was Černý weg. De linksbuiten vond Mateo Cassierra die rustig binnenschoof.

Een paar minuten na de openingstreffer werd het ook 0-2. Na een enorme inschattingsfout van middenvelder Stout konden Černý en Anwar El Ghazi door richting de doelman. De Tsjech legde de bal opzij waardoor El Ghazi simpel kon binnen tikken. Weer een paar minuten later was Černý dichtbij zijn doelpunt, hij werkte een voorzet van Mitchell Dijks langs de verkeerde kant van de paal.  Na 33 minuten was het wel weer raak. Matthijs de Ligt en Bazoer wonnen beide een kopduel waarna Donny van de Beek door kon. De middenvelder bracht Cassierra in stelling die voor zijn tweede van de avond tekende.

Na twee assists kreeg Černý voor de rust ook zijn doelpunt. Nouri stuurde de linksbuiten met een prachtige pass weg, omspeelde de doelman en schoof de 0-4 in het lege doel. Vlak voor rust werd een poging van El Ghazi nog geblokt, waarna Manschot floot voor het rustsignaal.

Na de rust bleef El Ghazi achter in de kleedkamer en maakte Pelle Clement zijn officiële debuut in de hoofdmacht van Ajax. Zoals veel debutanten in het Ajax shirt wist ook Clement zijn debuut te bekronen met een doelpunt. Zes minuten na zijn invalbeurt bracht hij zichzelf met een prima schuiver op het bord. 0-5. Diezelfde Clement was ruim twintig minuten voor tijd dichtbij de zesde treffer, maar hij krulde de bal boven de doelman op de lat.

De poging van de invaller was voor Ajax wel het signaal om nog even weer aan te zetten. Černý schoot recht op de doelman en een snelle combinatie door het midden werd nog net afgestopt. Diederik Boer moest aan de andere kant handelend optreden op een vrije trap. Een kwartier voor tijd kwam er met Carel Eiting een tweede debutant binnen de lijnen, hij verving De Ligt. Daarnaast kwam Frenkie de Jong voor Bazoer.

Richting het einde van de wedstrijd probeerde Černý het nogmaals met een poging. Wederom bracht de doelman redding. Aan de andere kant mocht Kozakken Boys de eretreffer nog laten aantekenen. Ignacio vond met een diagonale schuiver de verre hoek. Het bleek niet het slotakkoord te zijn, want dat was aan Ajax. Wederom Nouri met een splijtende pass, Clement die goed doorliep en de doelman kansloos liet. 1-6.