Ajax heeft in de afgelopen 10 seizoenen een bedrag van 250 miljoen euro opgestreken door de verkoop van spelers die uit de eigen jeugdopleiding afkomstig waren. Hiermee verdiend Ajax meer aan het opleiden van spelers dan alle clubs wereldwijd.

Hoofd jeugdopleidingen Saïd Ouaali vertelt in De Telegraaf: “Kijk naar onze jeugdteams, kijk naar onze talenten bij de vertegenwoordigende teams van Oranje. Wij geloven in onze kracht. We gaan door met alles waarmee we nu bezig zijn. De kern van het opleiden bij Ajax en onze eigen identiteit hebben ons groot gemaakt. En dat moet leidend blijven.”

Daarbij geeft Ouaali aan dat het grootste struikelblok bij Ajax het aantrekken van routine is, die de jeugd bij de hand kan nemen: “Onderschat de rol van Klaas-Jan Huntelaar en Siem de Jong niet. Voor de buitenwereld is ‘Huntelaar of Dolberg in de spits’ de discussie. Maar achter de schermen gebeurt zoveel meer. Op het trainingsveld heeft Huntelaar een enorme bijdrage aan de ontwikkeling van Kasper,” aldus Ouaali.