De jeugdscouting van Ajax gaat organisatorisch op de schop. De door Ajax gevolgde filosofie van Johan Cruijff heeft de basis gezet voor de nieuwe manier van werken. Er komt voor het eerst een manager professionele jeugdscouting. Jasper van Leeuwen (foto, links) zal deze functie op zich nemen. Hij is Master in Business Administration met onder meer een achtergrond in het werken met high potential jongeren van diverse culturele afkomsten en zal zich richten op de verbetering van de organisatie en het proces van de jeugdscouting.

Vorig jaar werd Henny de Regt, hoofd jeugdscouting, ontslagen door Ajax. De communicatie en samenwerking tussen de afdeling jeugdscouting en de andere afdelingen binnen de club liep uiterst moeizaam. Zelfs zo moeizaam dat er ruzie ontstond en sommigen niet precies wisten wie wat deed. De Regt had zelfs geen contact met zijn manager en hoofd scouting, Hans van der Zee.

De ‘oude’ organisatie zag er als volgt uit; stel een scout zag een talent rondlopen, dan klopte hij met zijn scoutingsrapportage aan bij Henny de Regt, hoofd jeugdscouting. Vervolgens moest je nog langs hoofd jeugdopleiding en eventueel aan de bel trekken bij de technisch directeur. Tenslotte werden de jeugdtrainers weer bijgepraat door De Regt. Een hele omweg, wat niet alleen een efficiĆ«nte manier van werken belemmerde, maar ook gevolgen had voor de instroom van talenten binnen de club. Daarnaast had hoofd jeugdscouting een belangrijke stem in de eindbeslissing of een speler wel of niet gehaald wordt.

De ‘nieuwe’ organisatie zit heel anders in elkaar. Zo worden de lijnen korter en wordt er direct gerapporteerd aan de technisch manager, in plaats van dat hoofd jeugdscouting rapporteert aan de jeugdtrainers. Ziet een scout een talent, dan zorgt hij dat de scoutingsrapportage in orde is en dient hem in bij manager professionele scouting Jasper van Leeuwen. Hij rapporteert het aan de technisch managers Wim Jonk (bovenbouw), Patrick Ladru (middenbouw) en Michel Hordijk (onderbouw). Een belangrijk verschil is dat Van Leeuwen zich niet inhoudelijk bemoeit met de scouting. Hij zorgt ervoor dat de organisatie goed staat , alle documentatie in orde is en fungeert als doorgeefluik aan de technisch managers.

Naast de nieuwe functie van Jasper van Leeuwen gaat er ook intensiever gewerkt worden aan de samenwerking met amateurclubs. Peter Musters is aangesteld om dat organisatorisch in goede banen te leiden, hij wordt coƶrdinator op dat gebied. Hij wordt daarbij geholpen door Joost van Dam, momenteel jeugdtrainer bij Ajax en al langere tijd betrokken bij de communicatie met amateurclubs. Van Dam zal op voetbaltechnisch gebied zorg dragen voor de communicatie en kennisoverdracht met de amateurclubs en hun trainers. Met deze inspanningen lijkt Ajax steeds meer belang te hechten aan de kwaliteit van het jeugdvoetbal in de breedte.