Vanaf maandag 1 juli gaat het herenakkoord in dat Ajax, AZ, Feyenoord, PSV, Vitesse en FC Utrecht, waarbij is afgesproken dat de zes clubs, die allen de status hebben van internationale jeugdopleiding, om geen spelers van elkaar over te nemen. Enkele jeugdspelers van Feyenoord blijken echter op eigen initatief in Amsterdam te zijn aangeboden.

Hoofd jeugdscouting Casimir Westerveld vertelt in Het Parool dat ouders en zaakwaarnemers van de Rotterdammers uit eigen beweging bij Ajax hebben aangeklopt. “We voeren geen gesprekken met deze ouders en spelers totdat zeker is dat zij daar echt weg willen. We zoeken dan direct contact met de club. Die is niet blij, maar het is transparant. Ik heb gebeld met Stanley Brard, hoofd opleidingen van Feyenoord. Hij wilde met de spelers en de ouders eerst nog om tafel. Prima, maar ik zei: weet wel dat wij geïnteresseerd zijn als jullie er niet uitkomen”, besluit Westerveld.

Vorig jaar maakten Ajax en Sparta bekend samen te gaan werken op het gebied van jeugdopleiding. Westerveld is ervan overtuigd dat dit zijn vruchten af gaat werpen. “Het is goed een brug te hebben naar een andere betaaldvoetbalorganisatie”, aldus Westerveld, die Jurgen Ekkelenkamp als voorbeeld aanhaalt. “In de periode dat wij een samenwerking hadden met Almere City zat Jurgen daar in de opleiding.”

“Hij is een paar keer bij ons op stage geweest, maar het duurde toch een paar jaar alvorens hij bij Ajax terechtkwam. Als wij die band met Almere City niet hadden gehad, was de kans groot geweest dat Jurgen naar AZ, Vitesse of FC Utrecht was overgestapt.”

Van der Sloot: “Had het gevoel dat ik me bij Feyenoord niet meer kon ontwikkelen”