“Ik heb nog niets van Ajax vernomen, dus het is een kwestie van afwachten,” meldt rechtsbuiten Jody Lukoki aan De Telegraaf. Het 21-jarige sprintkanon keerde gisteren terug in de Amsterdam ArenA, waar hij de clubkleuren van Cambuur Leeuwarden verdedigde. “Ik begin de voorbereiding op het seizoen sowieso bij Ajax, maar ik weet niet of ze willen verlengen of dat ze me weer willen verhuren. Mocht ik bij Ajax blijven, dan moet er wel perspectief zijn.” Een definitieve transfer noemt hij dus niet als optie.

Lasse Schöne lijkt de vaste rechtsbuiten te zijn van Ajax. Iets waar bijvoorbeeld Bojan Krkic, Lesly de Sa en Tobias Sana niet in slaagden. Of De Boer Lukoki volgend jaar nodig heeft als stand-in, valt te betwijfelen. De Congolese Nederlander maakt geen verpletterende indruk in Friesland en de Amsterdamse concurrentie is niet mals. ‘Opcoming man’ Ricardo Kishna kan ook op rechts uit de voeten en talent Lucas Andersen is ook nog een mogelijkheid. Stuk voor stuk spelers die hoger in de hiërarchie staan dan de jonge huurling.

“Als hij het niet in me ziet zitten, moet ik uitkijken naar een andere club,” benadrukt Lukoki het veto-recht van Frank de Boer. De trainer is weliswaar positief over de pijlsnelle flankspeler, maar laat ruimte voor speculatie: “Hij heeft zeer grote stappen gemaakt dit seizoen. Of hij volgend seizoen kans maakt bij Ajax? Natuurlijk heeft hij daar kans op, zoals iedereen dat heeft. Hij heeft specifieke kwalitieten die niet iedereen heeft.”