Column van Diederick Meijer

Hangend op mijn bank lig ik te kijken naar de uitzending van Voetbal International. Van der Gijp is meer dan ieder ander in de zaal in de sas van de vierde man. Goedzak Boskamp is helemaal Rene zijn maatje geworden en lijkt wel weer verliefd te zijn geworden op Valentijnsdag. Hij wordt in zijn enthousiasme na een ´grappige´ toevoeging uit blijk van empathie zelfs in de ogen van Rene een keer te enthousiast, maar de lol zit er weer in..

Cruijff wordt als onderwerp aangesneden. Op 1 april zal alles rondom ¨El Salvador¨ duidelijk worden. Derksen meldt dat Cruijff opvallend rustig is en dat is opmerkelijk. Tijdens het interview bij de parkeergarage vond ik hem ook opvallend ¨thuis¨ overkomen. Ik bedoel, hij was aan het praten alsof er geen afstand meer bestond, het idee zat al in zijn hoofd maar hij liet niemand wat weten met zijn gedingens, dingens.. Die man is niet achterlijk! Alhoewel, ik kan me niet voorstellen dat Cruijff met iedereen van het huidige Ajax gaat samenwerken.

Op 1 april komt het grote nieuws dus. Het wordt net logisch in mijn gedachten!!! Cruijf wordt algemeen en technisch directeur van Ajax en daarnaast raadgever van de Boer. Ik zeg het nu schrijvend op de laatste uurtjes Valentijnsdag van 2011. Terzijde: Mijn Spaanse vriendin ligt ziek op bed, ik had vandaag misschien toch iets anders voor haar moeten koken, het heeft in ieder geval wel verrassend uitgepakt.. Ik ga even kijken hoe het gaat, ze ligt vredig te slapen, het is goed.

Terug naar het verhaal dat begon op mijn bank, waar ik nog steeds op lig overigens. De bank staat in Zuid Spanje. In dit land waar mij na 4 jaar studeer-woon-werk-ervaring mij het één en ander duidelijk is geworden over het echte hoe en wat in levenswijzen, opvattingen en positivisme alhier. Maar goed vandaag ga ik het bij voetbal houden zonder opmerkelijke anecdotes, opgedaan tijdens vier jaar ervaringen in het dagelijks leven en het adviseren en informeren van Spaanse ondernemingen.

In de eerste week van de kennismaking met mijn huidige thuisland won Barcelona met Rijkaard de Champions League, destijds had ik nog niet de intentie langer te blijven en mijn Spaans was bij aankomst nog slechter dan dat van Van Gaal. Vandaag de dag volg ik dagelijks de Spaanse kranten en nieuwssites alsof het Nederlandse zijn.

Op die nieuwssites valt me op dat Spanje zichzelf verschrikkelijk aan het ophemelen is in de media. Dit gebeurt dagelijks met bevestiging van de beste spelers, beste teams, beste league en beste land in bijna alle toonaangevende sporten. (Tot vervelens aan toe elke dag die goal van Iniësta…) Alsof men de aandacht van de huidige economische problemen af wil leiden.

Voor de problemen in het land is inhoudelijk nog niet echt veel opgelost. De oppositie schuift de schuld van de hele globale crisis bij Zapatero in zijn schoenen;) en deze angsthaas kan of wil geen beslissingen nemen. Het gaat hier financieel nog steeds niet voor de wind, echter Spanjaarden sluiten liever de ogen voor hun problemen, en leven graag met de waan van de dag. De media anticipeert hierop, aangezien ongemakkelijk nieuws slechte kijkcijfers betekent.

Waar de media Cruijff in het begin van mijn verblijf in Spanje vrijwel altijd beoordeelden als de man achter het succesteam, is dit standpunt de laatste 2 jaar in toenemende mate vertroebelt, hedendaags wordt Cruijff zelfs geregeld bekritiseerd. De credits gaan in toenemende mate naar de Spanjaard Pep. Cruijff is in Spanje minder en minder in beeld als oorzaak van het goede spel. Dat dit invloed zal hebben op Johan lijkt me duidelijk. Johan is altijd op zoek naar erkenning. Als je als legendarische Ajacied bij Feyenoord gaat spelen om je gelijk te halen lijkt me hier geen verdere uitleg nodig. Hij gaat laten zien dat het zonder hem lang niet zo goed zal gaan bij Barça.

Cruijff gaat het doen, hij gaat mister Ajax worden. Hij komt groots binnen, en in verband met de nationale Nederlandse grappendag zal heel de voetbalwereld 24 uur in spanning zitten of het nieuws wel echt waar is. Nu zal hij het daar niet om doen maar ik zie hem zich vermaken om de extra aandacht en de schok bij Barça door zijn vertrek. Rik van der Boog vliegt er meteen uit en die mag op dit moment lullen wat ie wil, daar heeft Cruijff nu ook geen aandacht meer voor. Die komt in een Robbie Wielaert-situatie.

Ik hoop overigens persoonlijk dat de gehele bedrijfswereld Van der Boog niet meer wilt hebben want hij is in mijn ogen een voorlieger zonder eigen standpunten. Een gluiperd die er niet verlegen van wordt als er één of twee moraaltjes worden geschonden om ergens beter van te worden. Geen hart en geen ruggegraat die man, uitsluitend gedreven door geld en enkel in onderhandelingen een professional. Louis van Gaal had daar nu al zo´n zes jaar moeten zitten. Maar goed dat was een ander foutje van de leiding, ander klein meningsverschilletje.. Er zijn in de club te veel meningsverschilletjes, terwijl er behoefte is aan een duidelijke visie. Het gaat niet goed, er is geen vooruitziende blik in de club Er worden enkel huizen gebouwd van rot hout.

Laat ijzeren Johan alsjeblieft werken als lichtmast waar iedereen een traptrede van mag zijn. Ajax is nog altijd aantrekkelijk bij de meest interessante groep potentiële werknemers. Dat zijn de nog niet gearriveerde toptalenten. Hier in Spanje en de rest van de wereld is de club Ajax veel groter dan wij allen denken. Ajax’ haar mogelijkheden worden zeker in Nederland onderschat en Johan ziet dit al jaren met lede ogen aan.

Hij wil het klusje klaren, maar het kan enkel op zijn manier. Niet voor slechts 95% maar honderd, en ik ben het daar volledig mee eens. Hij zal Ajax weer een vooruitstrevend opleidingsinstituut maken met als één doel voor iedere speler in de opleiding; Met attractief aanvallend voetbal het eerste halen op een verschrikkelijk jonge leeftijd. Als er weer geregeld jongens van 17-18e jaar hun debuut maken (zoals met Frank reeds gebeurt) zal Ajax weer interessanter zijn voor buitenlandse jonge toppers.

Uiteraard zal Johan in deze functie veel veel werk uit handen geven en voornamelijk delegeren. Hij zal de controle eisen en hij wordt het nieuwe gezicht van Ajax, alles zal gebeuren zoals hij wil. Alleen dan zal hij tevreden zijn. Dat Cruijff hier gesteld op is heeft hij al eerder laten blijken, er is maar één weg, de Cruijff autobahn wordt het. Meeknallen of afvallen. Het is his way or no way. Dat Johan het goed ziet heeft hij al meerdere malen bewezen, geef de man de beslissingen en de credits. En zo moet het in een grote organisatie ook werken, duidelijkheid in sturing en (bege)leiding.

Ik kan niet wachten tot de volgende Champions League finale van Ajax over zo´n jaar of vijf. Daarna gaat Johan afbouwen en weer in Barcelona gaan wonen waar hij het inmiddels afgegleden Barca wederom zal gaan adviseren. Guardiola is in 2012 zijn status kwijtgeraakt als creador van het dreamteam. Als laatste kunstje zal ¨el Salvador¨ ten vierde male zienderogen adviseren naar de voorbije gloriedagen van het Barça van vandaag de dag. Vanaf 2020 is Johan Cruijff legendarischer dan niemand ooit tevoren.

Cruijff alsjeblieft snoer heel de wereld de mond, ook de hedendaagse zuirpruimen die zeggen dat je enkel een grote mond hebt. Voor altijd onbetwist de beste worden, hij gaat het doen!

Aldus het eerduiveltje bij Johan op zijn schouder.