Dennis Johnsen speelt sinds afgelopen zomer in het shirt van Ajax. De 19-jarige Noor kwam over van SC Heerenveen, waar hij een goede voorbereiding draaide. “Ik zat inderdaad goed in de voorbereiding. Ik weet niet of ik in de basis van het eerste was gekomen; daarvoor zat de club te goed in zijn vleugelspelers. Het was eigenlijk best een moeilijke beslissing. Bij Heerenveen had ik een bepaald soort zekerheid en het vertrouwen van de coaches. Maar eigenlijk wilde ik een nieuwe uitdaging aangaan”, vertelt de aanvaller in gesprek met ELF Voetbal.

En die nieuwe uitdaging kwam er: Ajax. “Mijn goal in de voorbereiding tegen Buitenpost zat er inderdaad goed in. Maar het waren wel amateurs, hè! Het was overigens niet die goal die de ogen in Amsterdam heeft geopend. Ajax bleek me al sinds de winterstop te volgen, na een wedstrijd tegen Ajax O19, vlak voor kerst.”

“Als ik bij Heerenveen was gebleven, dan had ik denk ik af en toe mogen invallen”, vervolgt hij. “Bij Ajax kreeg ik de zekerheid van veel speeltijd in de Jupiler League. Dat vond ik belangrijk argument. Ik dacht ook: als ik het goed doe bij Ajax, kan ik doorbreken in het eerste en gaan er in de toekomst ook sneller deuren voor me open. Daarop besloot ik te gaan.”

Maar ook de rol die een buitenspeler heeft binnen het systeem van Ajax, speelde een rol voor Johnsen. “Ik vind het mooi dat de vleugelspelers belangrijke schakels zijn in het Ajax-systeem. Ook dáárom heb ik voor Ajax gekozen. Ja, ik ben een rechtsbenige linksbuiten. Ik kan wel vanaf rechts spelen, maar dan kan ik alleen voorzetten geven. Vanaf links ben ik gevaarlijker, kan ik zowel buitenom als binnendoor. Ik speel trouwens ook wel graag op 10. Dan heb ik meer vrijheid en kan ik alle kanten op met mijn acties. Ruimte creëren, heerlijk vind ik dat.”