Jong Ajax heeft vanavond verloren van Benfica B. Op het trainingsveld van de Portugese club in Lissabon Benfica B Benfica - Ajax Eusebio Cup Kenneth Vermeer Van Kessel Daley Blind Guidetti thuiswedstrijden Gonzalez Supportershome Milan Vissie Ajax-talkshow Blind FOX Vermeer QPR Ajax Supporters Delegatie Wang Poulsen Eto'o marktwaardewerd het 4-3. Opmerkelijk, want twintig minuten voor tijd stond het nog 1-3 voor de Amsterdammers.

De openingsfase van de wedstrijd was weinig spectaculair. Zowel Jong Ajax als Benifca B nam rustig de tijd om de tegenstander af te tasten. Pas na vijftien minuten voetballen kwam er leven in de brouwerij: Jong Ajax-captain Stefano Denswil dacht na een corner binnen te koppen maar zijn inzet werd van de lijn gehaald door een Benfica-verdediger. Drie minuten daarna was het dan wel raak voor Ajax. Na een snelle uitbraak kon Zivkovic simpel binnentikken op aangeven van Becker.

Jong Ajax kon echter niet lang van die voorsprong genieten. In de twintigste minuut wist Benfica B na een snelle uitbraak Rui Fonte vrij voor het doel te zetten. De jonge Portugees bedacht zich geen moment en schoof probleemloos de gelijkmaker binnen. In de fase daarna namen de jeugdige Amsterdammers het initiatief over en creëerden ze meerdere kansen. Na een half uur dacht Kolbeinn Sigthorsson zelfs aan een penalty nadat hij in de zestien omver gelopen werd. Zijn verzoek werd echter niet gehonoreerd door de scheidsrechter. Niet lang daarna moest Ajax weer defensief aan de bak: Benfica werd gevaarlijker en tien minuten voor rust kon Denswil maar ter nauwe nood een inzet van Helder Costa van de lijn halen. Slap verdedigend werk van met name Jaïro Riedewald ging hieraan vooraf. Nog voor het laatste fluitsignaal van de eerste helft klonk, droeg ook Riechedly Bazoer zijn verdedigende steentje bij. Jong Ajax-doelman Peter Leeuwenburgh was ver buiten zijn strafschopgebied de bal kwijtgeraakt aan een Portugees die voor een leeg doel dacht uit te kunnen halen. Bazoer had andere plannen en wist net wat eerder bij de bal te zijn dan de Benfica-speler.

In de rust veranderde er iets fundamenteels: Anwar El Ghazi werd bij Ajax in het team gebracht. De invaller werd direct na rust al alleen voor het doel gezet en ogenschijnlijk onderuit gehaald door Benfica-keeper Miguel Santos. Iedereen rond en op het veld verwachtte een strafschop maar de scheidsrechter trok een gele kaart vanwege een schwalbe. Een krappe tien minuten later haalde El Ghazi zijn sportieve revanche door Ajax met een kopbal op voorsprong te zetten. Die ene goal bleek echter niet genoeg voor de jongeling: vlak na zijn eerste doelpunt zorgde hij ook voor de 1-3 na goed storend werk en een keurige afronding. Daarmee maakte hij alweer zijn achtste doelpunt in de voorbereiding.

Ajax kon de wedstrijd hierna rustig uitspelen, ware het niet dat twintig minuten voor tijd de Amsterdamse verdediging er tweemaal niet lekker uit zag. Binnen drie minuten bracht Benfica B de stand van 1-3 naar 3-3 door goals van respectievelijk Friesenbichler en Guedes. Vijf minuten voor tijd werd het allemaal nog erger voor Ajax: Helder Costa maakte er 4-3 van. Dat werd ook de eindstand.

Jong Ajax speelde deze wedstrijd voor het eerst in het geel-blauwe uit-tenue dat tijdens dit seizoen zal worden gedragen. Om kwart voor negen vanavond zal de hoofdmacht van Ajax het opnemen tegen die van Benfica. Benfica B komt uit op het tweede niveau in Portugal en is wat dat betreft vergelijkbaar met Jong Ajax, dat vanzelfsprekend op het tweede niveau in Nederland speelt.