Jong Ajax heeft zich maandag waardig gerevancheerd voor de nederlaag tegen Jong FC Groningen van afgelopen week. Jong Vitesse/AGOVV kon geen vuist maken tegen de Amsterdammers en werd op de Toekomst met 6-0 kansloos gelaten. Dmitry Bulykin en Jody Lukoki droegen allebei twee treffers bij aan het eindresultaat, zo vertelt het wedstrijdverslag van Ajax.nl.

Linksbuiten Lorenzo Ebecilio en invaller-spits Tom Boere maakten het zestal vol voor de ploeg van trainer Gery Vink. De twee treffers waarmee spits Bulykin Jong Ajax binnen het half uur op een 2-0 voorsprong bracht, waren de voorbodes voor een gemakkelijk avondje. Vooral de 1-0 was wonderschoon. Op aangeven van Lukoki scoorde de Rus met een subtiel hakballetje achter zijn standbeen langs. Bij het verstrijken van de eerste dertig minuten leek het er overigens nog niet op dat middenmoter Jong Ajax het heel makkelijk zou hebben met de nummer voorlaatst in de Beloftencompetitie. Bij de twee treffers van Bulykin gold: twee kansen twee goals. Heel veel meer dwongen de Amsterdammers (nog) niet af tegen de Arnhemse Beloftenploeg.

Dat Jong Vitesse/AGOVV tegenover de twee Amsterdamse kansen/treffers geen enkele échte kans creëerde, was achteraf bezien al een indicatie voor een simpele voetbalavond. Ook in het resterende uur speeltijd verschenen de Arnhemmers nauwelijks voor – of laat staan in de buurt van – Jong Ajax-doelman Jasper Cillessen. Met de 2-0 voorsprong voor de thuisploeg was halverwege tóch nog sprake van een wedstrijd. ,,Want als de 2-1 na rust valt, speel je toch een lastige wedstrijd’’, besefte Jong Ajax-trainer Vink na afloop. ,,Na de twee doelpunten van Bulykin hadden we eerder moeten doordrukken naar 3-0. We hielden Jong Vitesse te lang in de race. Ik vond ons de eerste helft wel heel dominant, maar in de eindfase waren we slordig.’’

Jong Ajax bleef uiteindelijk ver verwijderd van noodlottige scenario’s die zich hadden kunnen voordoen. De 3-0 van Ebecilio, vijf minuten na rust gemaakt, gold als de doodsteek. Na de derde tegentreffer was het definitief gedaan met de toch al geringe weerstand van de Gelderlanders. Het onderlinge krachtsverschil was ook simpelweg te groot. Bij Jong Ajax traden naast Bulykin onder meer ook Ebecilio, André Ooijer, Nicolás Lodeiro en Ismaïl Aissati in de basis aan. Een Ajax-jonkie als Lukoki plukte volop vruchten van het surplus aan voetbalervaring in zijn ploeg. De rechtsbuiten voelde zich zichtbaar vrij en in zijn element tegen de wapenloze Arnhemmers.

Na de treffer van Ebecilio was het ouderwets eenrichtingsverkeer naar het doel van Marko Meerits. De Estse goalie zag Lukoki in het laatste half uur tweemaal toeslaan. De doelpuntenproductie van de dartele rechtsbuiten werd alleen ‘onderbroken’ door de doeltreffende uithaal van Boere. Uiteindelijk leverde de karrenvracht aan kansen die Ajax na rust afdwong ‘slechts’ vier doelpunten extra op. Doelman Jasper Cillessen beleefde een zeldzaam rustig avondje. De Ajacied hoefde bijna niet in actie te komen.

,,Na rust was het van onze kant een voetbalshow’’, blikte Vink plezierig terug. De Jong Ajax-trainer zag bij Jong Vitesse/AGOVV zijn zoon Wimilio Vink aan het werk. ,,We straalden plezier uit en hadden echt de wil om een grote uitslag neer te zetten. In die fase zie je ook dat iedereen enorme stappen aan het maken is. Vorige week hadden we eigenlijk niet mogen verliezen. Vandaag ben ik zeer tevreden.’’