Jong Ajax verloor vrijdagavond nipt met 3-2 van Jong AZ, waar een gelijkspel wellicht meer terecht was geweest. Doelpunten van de Amsterdammers waren afkomstig van Traoré en Kühn. Door het verlies is Jong Ajax gezakt naar de zesde plaats in de competitie.

Counterende Jong AZ

De honderden toeschouwers op het AFAS Trainingscomplex zagen een open wedstrijd volop kansen. Jong Ajax nam de wedstrijd in de openingsfase in handen en creëerde een aantal gevaarlijke mogelijkheden. Meerdere voorzetten van rechtsbuiten Kühn waren echter te hoog of te hard om bij een ploeggenoot terecht te komen. Aan de andere kant was Jong AZ na acht minuten meer dan gevaarlijk. Via een counter kwam Taabouni voor Scherpen te staan. De aanvaller mikte echter tegen de paal.

De waarschuwing bleek echter niet genoeg voor Jong Ajax. Na ruim een kwartier was het dan ook wél raak voor Jong AZ. Een prachtige steekpass op Gullit luidde de aanval in. De linksback gaf de bal laag voor op Oosting die koelbloedig in de korte hoek raak schoot: 1-0. Het doelpunt bracht Jong Ajax een paar minuten aan het wankelen, maar vervolgens begonnen de Amsterdammers weer kansen te creëren. Een afstandsschot van Lang maakte de stand bijna gelijk, maar Jong AZ-keeper De Boer keerde de bal. De poging van Traoré die eruit volgde resulteerde eveneens niet in een doelpunt.

Kansen waren er dus genoeg voor de Amsterdammers. Maar niet Jong Ajax, maar Jong AZ maakte het volgende doelpunt van de wedstrijd. Deze keer begon de aanval vanaf rechts. De voorzet op Jong AZ-spits Kunst was op zich te hard, maar hij wist de bal alsnog tegen de touwen te jagen: 2-0. Scherpen was kansloos. Jong Ajax ging na het tweede doelpunt nog meer afjagen, wat zorgde voor een kans voor Gravenberch. Zijn poging werd echter gepakt. Tóch maakten de Amsterdammers nog voor rust de aansluitingstreffer. In de laatste seconde wist Traoré te scoren: 2-1.

Lastige tweede helft

Jong AZ begon de tweede helft een stuk sterker. De Amsterdammers moesten vooral achter de bal aanlopen en wisten niet hun geliefde combinatievoetbal te spelen. Vervolgens viel na vier minuten spelen ook nog eens het derde doelpunt voor de Alkmaarders. Opnieuw was het Jong AZ-spits Kunst die het doelpunt maakte: 3-1. Het was een flinke tik voor Jong Ajax dat lange tijd in de tweede helft niet meer in het eigen spel kwam. Tegelijkertijd creëerde Jong AZ meerdere kansen, daar waar Scherpen zijn doel uitstekend verdedigde.

Langzaamaan ging Jong Ajax meer naar voren spelen om wederom de aansluitingstreffer te maken. De ploeg van trainer Van der Gaag werd onder meer gevaarlijk via Kühn. Zijn omhaal van vijf meter afstand ging over het doel van De Boer. De buitenspeler kreeg zeven minuten voor tijd opnieuw een kans en die wist hij wél af te maken. De steekpass van Ekkelenkamp kwam terecht bij Kühn die op sublieme wijze de bal in de lange hoek wist te mikken: 3-2. Jong Ajax wist vervolgens geen doelpunt meer te maken, waardoor de wedstrijd in een nipt verlies eindigde.

Opstelling Ajax: Scherpen; Ter Heide (70′. Q. Timber), J. Timber, Pierie (32′. Kemper), Castillo; Gravenberch, Ekkelenkamp, Eiting; Kühn, Traoré (76′. Pynadath), Lang.