© Proshots

Vrijdagavond nam Jong Ajax het op tegen Almere City. In het Yanmar stadion ving Ajax aan met een sterk elftal, met onder anderen Richairo Zivkovic, Abdelhak Nouri en Vaclav Cerny. Bij Almere stonden verschillende spelers met een Ajax-verleden op het veld, zoals keeper Chiel Kramer, Tom Overtoom, Damon Mirani en Yener Arica.

In het vrijdagavondzonnetje was de start van de wedstrijd wisselvallig. Jong Ajax en Almere City verspeelden beide teams veelvuldig de bal. In het eerste kwartier hadden de backs Deyovaisio  Zeefuik en Terry Lartey-Sanniez het zwaar tegenover Soufian Ahannach en Silvester van der Water. Almere leek zelfs op 1-0 te komen. Uit een korte corner werd de bal voorgegeven waarna de bal werd binnen gekopt. Scheidsrechter Mulder floot echter voor een duwfout van de Almeerse aanvaller. Buiten een rollertje van Cerny had Ajax bijna geen kansen.

In het tweede kwartier had Ajax meer de bal  en waren de eerste grote kansen daar.  Nouri kreeg de bal in het midden van het veld en zette met een knappe steekpass Zivkovic vrij voor de keeper. De spits wist daar wel raak mee en scoorde.

Na het doelpunt van Jong Ajax was Almere dichtbij de gelijkmaker. Uit een voorzet van Paul Quasten kopte een ALmere speler in de hoek. Onana werkte de bal met een reflex tegen de paal. Uit de rebound kreeg Van der Water de bal miraculeus niet in het doel. Ajax was dus voor de tweede keer gewaarschuwd. Enkele minuten later scoorde de doelpuntenmaker van Ajax weer. De Jong veroverde de bal en gaf de bal aan Cerny. De Tsjech stuurde Zivkovic diep en de aanvaller werkte, zowat vanaf de achterlijn, de bal binnen via de lat en paal. Een weergaloos doelpunt van de spits. Voor rust gebeurde er echter weinig, Almere was nog een keer gevaarlijk maar Onana kon de bal gemakkelijk vangen.

In de rust verving Mauro Savastano de zieke Zeefuik. Door de wissel ging Sanniez rechtsback spelen en Savastano linksback. Vanaf de aftrap van de tweede startte Almere City het offensief om de aansluitingstreffer te maken. Het schot dat volgde, vloog echter het Yanmar stadion uit. Na het korte offensief was het eigenlijk alleen maar eenrichtingsverkeer richting het doel van Almere. Dit werd mede veroorzaakt doordat Ajax vaak vroeg druk zette. Eiting schoof in waardoor de ploeg van Marcel Keizer een mannetje meer had op het middenveld. Ondanks dat de ploeg de bal enkele keren door het druk zette veroverde, mag de uitvoering wel beter. Bij vlagen zette alleen de aanvallers druk, waardoor Almere zich er gemakkelijk uit kon voetballen.

Zivkovic was ook betrokken bij de 0-3 van Ajax. De spits gaf de bal af aan Cerny, die de bal diagonaal achter de keeper werkte. Dezelfde keeper had tien minuten een hele slechte uittrap. De bal belandde in de voeten van Clement, die gelijk naar het doel liep. De aanvoerder passte de bal naar de vrijstaande Zivkovic. Hij omspeelde keeper Kramer en maakte zijn derde van de wedstrijd.

In het slot van de wedstrijd redde Almere City de eigen eer nog. Uit een voorzet scoorde Salasiwa, die zijn tweede doelpunt van het seizoen maakte. Tijdens de blessuretijd had Ajax eigenlijk nog twee keer moeten scoren. Frenkie de Jong kwam nog 1-op-1 met de keeper. De middenvelder wilde zijn doelpunt in stijl maken, door de bal over de keeper te stiften, maar Kramer herstelde zijn eerdere fout goed. Een minuut later stond Dekker ook nog 1-op-1 met Kramer. De linksbuiten treuzelde echter te veel en schoot de bal tegen de keeper aan.

De aanwezige Peter Bosz zag een ontkende Zivkovic. Hoewel de trainer nu de beschikking heeft over Bertrand Traore, liet Zivkovic zien dat hij dit seizoen ook nog van waarde kan zijn. Wel zag Bosz Cerny met een lichte blessure uitvallen. Mocht de buitenspeler langer geblesseerd zijn, dan wordt de keuze voor Keizer kleiner. Muric is namelijk op huurbasis vertrokken naar het Italië.

30. 0-1 Zivkovic
38. 0-2 Zivkovic
64. 0-3 Cerny
75. 0-4 Zivkovic
83. 1-4 Salasiwa

Opstelling Almere City:

Opstelling Ajax: Onana: Zeefuik (Savastano), De Ligt, Eiting, Sanniez; De Jong, Clement (aanvoerder), Nouri; Cerny (El Idrissi), Zivkovic (Mazraoui) en Dekker

Wissels: Alblas, Bergsma, Bay