© Proshots

Frenkie de Jong is voor de tweede keer mee op trainingskamp met het eerste van Ajax. De middenvelder kijkt tevreden terug op het afgelopen jaar, waarin hij debuteerde in Ajax 1. “Toen ik voor het eerst met Ajax meeging op trainingskamp in Oostenrijk, was ik vers in het team. Ik moest de jongens nog leren kennen en keek een beetje de kat uit de boom. Inmiddels ben ik helemaal geïntegreerd in het team en draai ik prima mee. Op 21 september 2016 maakte ik mijn officiële debuut voor Ajax. Daar doe je het uiteindelijk voor. Ik had er al heel lang naar uitgekeken en werkte keihard om daar te komen. Het is een heel belangrijke mijlpaal voor me”, vertelt De Jong op de clubsite van Ajax.

“Ik koos destijds voor Ajax omdat jonge spelers hier sneller doorstromen naar het eerste. Bovendien hebben we een mooie lichting, dus ik wist dat ik in een goed team terecht zou komen. Mijn perspectief is hier ruimer”, vervolgt het 19-jarige talent, die ook veel concurrenten heeft. “Iedereen knokt natuurlijk om een basisplaats. Ik ook. Ondanks dat, heerst er geen sfeer van strijd, maar gaan we heel gemoedelijk om met elkaar en de concurrerende posities waarin we zitten. Ik ga veel om met de jonge jongens in de groep zoals Appie, Donny, Jairo, Matthijs. Ik merk dat er juist een sfeer hangt waarin we elkaar graag willen helpen.”

Het tweede trainingskamp bevalt De Jong tot dusver goed. Ook al zijn de trainingen een stuk zwaarder. “De trainingen zijn hier stukken zwaarder dan we normaal gewend zijn. We moeten ons nu volledig klaarstomen voor de tweede seizoenshelft, dus dat is ook niet zo gek. Met de conditie zit het wel goed bij ons. Er wordt flink gezweet en we geven alles. Er zijn altijd dingen die beter kunnen. Zelf moet ik de bal sneller leren spelen bijvoorbeeld. Ik moet zorgen dat ik het dusdanig goed doe, dat ik beter ben dan de rest. Daar komt het uiteindelijk op neer.”