© Proshots

Frenkie de Jong wordt gezien als een van de grootste talenten die er rondloopt bij Ajax, maar zal dit seizoen hard moeten vechten voor een basisplek. Vooralsnog lijkt Marcel Keizer de voorkeur te geven aan een middenveld met Hakim Ziyech, Donny van de Beek en Lasse Schöne. “Ik hoop dat ik dit seizoen vaker in het eerste mag spelen en dat ligt denk ik aan mijzelf”, zegt De Jong tegen AT5. 

De Jong mocht vorig seizoen een aantal keer invallen bij het eerste van Ajax, maar maakte zijn minuten grotendeels bij Jong Ajax. Dit jaar lijkt het echte werk te zijn begonnen voor de middenvelder en hij heeft zich goed voorbereid. “Ik moet er gewoon voor zorgen dat ik veel in het eerste ga spelen en een basisplek verover. Daarvoor moet ik goed trainen en als ik in mag vallen moet ik goed spelen. En als ik met Jong moet spelen, dan moet ik ook goed spelen”, zegt De Jong. “Het ligt aan mijzelf en ik moet er gewoon voor zorgen dat ik beter ben dan de ander.”

De Jong mocht eerder dit seizoen al een paar keer invallen en vaak moest Schöne het veld voor hem ruimen. Keizer is overtuigt van de Deen, terwijl de fans liever De Jong aan de start zien verschijnen. De Jong: “Het maakt niet wie eruit gaat. Maar het is leuk om te lezen dat de fans het in je zien zitten en vinden dat ik een basisplaats moet hebben. Maar uiteindelijk is het wel het belangrijkste dat de trainer ook ziet dat ik in de basis moet. Daar moet ik voor zorgen”, zegt de in Arkel geboren Ajacied met een lach.

De Jong moet zich neerleggen bij de keuze van zijn trainer, maar de middenvelder heeft er alle vertrouwen dat dit zijn jaar wordt. “Je kan moeilijk zeggen dat je over drie maanden in de basis staat. En als dat dan nog niet gelukt is, is het nog niet helemaal verloren. Ik wil dit seizoen een basisplek veroveren, maar het is ook geen probleem om bij Jong te spelen hoor”, zegt De Jong bescheiden.

De Jong heeft een uitgesproken mening als het gaat over zijn ambities voor het aankomend seizoen. “Morgen in de basis en dan het hele seizoen in de basis. Landstitel, beker en Europa League, dat is wat je wilt toch.” Maar dat klinkt misschien wat onrealistisch. “Ik denk dat wij met Ajax alles kunnen winnen, dus waarom zou dat niet realistisch zijn.”

Wat betreft de wedstrijd morgen tegen Heracles is De Jong stellig. “Het kan spannend worden. Het is niet zo dat wij daar zomaar even winnen. Het is een uitwedstrijd en Heracles heeft een goede ploeg. Maar als Ajax moet je eigenlijk elke wedstrijd wel winnen.”