© Proshots

Jong Oranje heeft in stadion de Vijverberg zijn vijfde EK-Kwalificatie duel afgewerkt. Met Ajacieden Justin Kluivert en Frenkie de Jong in de basis begon Jong Oranje om 18.30 aan het duel met Jong Andorra. Jong Oranje stond derde in groep 4 en moest Schotland en Engeland nog boven zich laten. Jong Oranje begon het duel met vijf punten, Schotland heeft er zes en Engeland tien. Oranje moest dus winnen van hekkensluiter Andorra om Schotland, wat later die avond in actie kwam in het spoor te blijven.

Compact

Jong Andorra begon zoals verwacht zeer compact aan de ontmoeting met Jong Oranje. Het was voor de Nederlanders in het begin dan ook zoeken naar een opening. De eerste echte poging kwam dan ook pas in minuut vijftien tot stand. In de twintigste minuut was het Guus Til die na een lage voorzet van Idrissi de bal simpel binnen kan tikken. Na veelvuldig balbezit voor Jong Oranje kwam de ploeg van Langeler in de 28ste minuut op een 2-0 voorsprong. Denzel Dumfries bediende met een uitstekende voorzet Sam Lammers die simpel kon binnen koppen. Niet veel later was het Idrissi die na eerder een assist te hebben gegeven voor de 3-0 tekende. Frenkie de Jong maakte een mooie actie, gaf de bal mee aan Guus Til die de bal laag voor geeft aan Idrissi. De goal van Idrissi was dan ook het slotakkoord van de eerste helft.

Zivkovic

De tweede helft begon zoals de eerste eindigde: Nederland had veelvuldig de bal en ging direct op zoek naar de 4-0. In de 55ste minuut mocht Frenkie de Jong aanleggen voor een schot, de bal ging net over het doel. Justin Kluivert gaf in de 58ste minuut een prima voorzet op Oussama Idrissi, die de bal met een stuit achter de doelman van Andorra werkte: 4-0. Na ruim een uur spelen kwam Richairo Zivkovic in het veld voor Sam Lammers. Niet veel later was de oud-Ajacied al trefzeker. In de verdediging van Andorra leek er een miscommunicatie te ontstaan, de keeper kwam uit en gaf daarmee Idrissi de kans om de 5-0 binnen te schieten. Net voor de lijn was het Zivkovic die de bal het laatste zetje gaf.

Penalties

In de 68ste minuut krijgt Jong Oranje een cadeautje om de score nog verder uit te breiden. Bart Ramselaar mocht aanleggen voor een penalty en liet de keeper kansloos. Even later kreeg Jong Oranje nóg een penalty. Dit keer mocht Frenkie de Jong achter de bal gaan staan en ook hij zette zichzelf op het scorebord. Toen Justin Kluivert voor de 8-0 tekende was het feest helemaal compleet. In de laatste tien minuten werd er niet meer gescoord.

De Jong en Kluivert

Frenkie de Jong liet duidelijk zien klaar te zijn voor een basisplaats. Met een aantal mooie acties die we ook bij Ajax 1 veelvuldig te zien krijgen was hij belangrijk bij de 8-0 overwinning. Justin Kluivert daarentegen was in de eerste helft erg slordig en is duidelijk op zoek naar zijn goede vorm. In de tweede helft zagen we weer een beetje de oude Kluivert.