© Proshots

Op de slotdag van de competitie speelde Ajax met het jongste elftal ooit in de Eredivisie: 20 jaar en 139 dagen. De Amsterdammers wonnen vrij eenvoudig van Willem II (3-1). Ruben Jongkind is tegenover Voetbal International erg te spreken over de huidige generatie Ajax-talenten. “De generatie die zich laat zien, is heel talentvol. Daarbij heeft de begeleiding in de loop der jaren voor een extra impuls gezorgd. Tussen elf en zeventien maakt het systeem het verschil. Niet wij alleen, maar alle schakels in het systeem. Vóór deze groep kwamen ook talenten door, zoals Ajax altijd talenten voortbrengt, maar de spelers die nu doorbreken hebben, zonder die anderen wat tekort te doen, net wat extra’s, zijn van een andere categorie. Het opleidingssysteem waarin we op alle facetten de nadruk legden met een individuele aanpak, heeft daar de basis voor gelegd.”

Dit seizoen braken er veel talenten door bij Ajax, maar er was ook een aantal talenten dat in de luwte belandde. Eén daarvan was Václav Cerny. Het Tsjechische talent behoorde nog wel vaak tot de wedstrijdselectie, maar kreeg amper speeltijd. Ook door verschillende blessures lukte het hem niet om een basisplaats te veroveren. “Voor ons is dat geen toeval. Twee jaar geleden hoorden we vlak voor de zomerstop dat Václav in oktober op kamers zou gaan. Dat zagen wij niet zitten”, vertelt Jongkind, die tussen 2011 en 2015 samen met Wim Jonk verantwoordelijk was voor de jeugdopleiding.

“Hij woonde bij een gastgezin en dat zorgde bij hem voor een stabiele omgeving. Hij heeft, vinden wij, regelmaat en duidelijkheid nodig, op vlakken als voeding, rust, training, noem maar op. Toch is hij op zichzelf gaan wonen en dat kan ik niet los zien van zijn stagnatie in zijn ontwikkeling. Dat bedoel ik dan ook met het hele systeem. Voetballen alleen is niet voldoende, het hele plaatje moet kloppen, wil een talent maximaal tot bloei komen.”