Ajax en Wim Jonk maakte donderdag bekend dat het hoofd jeugdopleiding de club per direct verlaat. Het vertrek volgt op een geschil in het Technisch Hart. Met het vertrek ziet hij af van een arbitragezaak. Volgens Jonk moeten de leden nu beslissen over de toekomst van de club. “Ik ben weg, dus het is verder niet aan mij. Ik ben wel lid van Ajax. De leden zullen wel moeten beslissen hoe de toekomst van Ajax eruit ziet. Johan en ik hebben daar genoeg over gezegd, want als we niet oppassen worden we qua opleiden aan alle kanten ingehaald. Daarom hebben we vier jaar geleden deze weg ook ingeslagen. Nu zie je steeds meer clubs vanuit de opleiding denken en er steeds meer geld in stoppen. Ik hoop dat de leden een heel verstandige beslissing nemen. Ons werk is door de huidige leiding in de knop gebroken”, vertelt hij aan De Telegraaf.

Structuur en aandacht

Sinds de start van het Plan Cruijff mocht Jonk zich bezighouden met de jeugdopleiding. De opleiding heeft sindsdien meer structuur en meer aandacht voor het individu. Dat is ook te zien in de groep debuterende jeugdspelers. “Het aantal jeugdspelers dat al is doorgebroken bij het eerste, vervult me wel met trots. Er komen heel veel goede, mooie spelers door, met eigenschappen die nog verder moeten worden ontwikkeld. Maar het gaat erom dat je spelers aflevert met een bovengemiddeld niveau. En dat is wel gelukt.”

Jonk zag dat jeugdspelers vooruitgang boekte dankzij de nieuwe aanpak. “Niet alleen op voetbalgebied, maar ook op het mentale en fysieke vlak. De grootste veranderingen vonden in de onderbouw plaats, omdat dit het beginstadium van de ontwikkeling van spelers is. Er is in kleinere ruimtes gevoetbald, meer op techniek getraind. Het straatvoetbal is teruggebracht en het zaalvoetbal erin meegenomen, waardoor de spelers nog meer getriggerd worden om de basis van het voetbal de techniek naar een hoger niveau te tillen. Ongetwijfeld gaat Ajax hier nog jaren de vruchten van plukken.”

Geschil

Jonk stelt dat het al vanaf het begin is misgegaan. “Het was belangrijk om tot een goede taakverdeling te komen. Daar heb ik ook snel op gehamerd. Laten we nog eens goed kijken welke verantwoordelijkheden en bevoegdheden bij wie horen, want anders kom je in elkaars vaarwater en dat werkt niet. Dat is wel gebleken. De taakomschrijvingen zijn nooit goed uitgewerkt.”

Het niet meer verschijnen op de vergaderingen van het Technisch Hart zich hij als een laatste uitweg. “Dat mensen mij mijn afwezigheid aanrekenen, vind ik heel kortzichtig. Ik heb het heel lang vol gehouden en heb steeds oplossingen aangedragen. Maar als er niks wordt gedefinieerd en je in discussies blijft terechtkomen over bijzaken, dan houdt het een keer op. Zeker als anderen over jouw spelers en medewerkers kunnen beslissen zonder dat ze de juiste informatie of betrokkenheid hebben. Dan kan je niet meebeslissen, vind ik.”

Afwijken

Op een aantal punten wordt er binnen de club afgeweken van het Plan Cruijff. “Dan heb je het over de speelwijze, de aankopen, de internationale samenwerkingen en hoe het Technisch Hart in elkaar steekt. Daar zijn niet de juiste keuzes in gemaakt. Er wordt nu al gezegd: we gaan volgens het gedachtegoed van Johan Cruijff verder, maar dat is onzin. Daar is Johan zelf ook al heel duidelijk in geweest. Het allerbelangrijkste is dat een visie door iedereen moet worden omarmd. Dat is helaas nooit gebeurd.”