Wim Jonk is niet van plan te vertrekken bij Ajax. Het hoofd jeugdopleiding is het niet eens met zijn ontslag en gaat dit aanvechten. Jonk kreeg maandag van Dolf Collee en Edwin van der Sar te horen dat hij moet vertrekken als hij niet bereid is om aan tafel te gaan met de rest van het technisch hart. In gesprek met De Telegraaf vertelt Jonk zijn kant van het verhaal. “Plan Cruijff is door iedereen omarmd. Daar was een revolutie voor nodig. Nu trekken ze hun handen er vanaf, maar ik blijf strijden voor deze visie. Als Ajax echt van mening is dat ik ben ontslagen, dan verzet ik me daartegen.”

Het  gesprek met Van der Sar en Collee heeft Jonk met vele vragen achtergelaten. “Het was in mijn optiek niet eens een gesprek. Dolf deed een mededeling. Dat was om 14.00 uur in de Amsterdam Arena. Edwin van der Sar zat erbij. Ik kreeg een brief met hun zienswijze en een persbericht onder mijn neus geschoven. Met die verklaring ging ik niet akkoord, omdat de indruk werd gewekt dat het een gezamenlijk standpunt was. Op de website van Ajax staat geschreven dat er gesprekken worden gestart die ertoe moeten leiden dat Ajax en ik uit elkaar gaan. Maar ik heb de brief die ik van Dolf kreeg nog eens gelezen en weet niet waar ik aan toe ben. Ik heb ze die vraag gesteld en hoop daar snel antwoord op te krijgen.”

Jonk is erg teleurgesteld over de gang van zaken binnen Ajax. “De teleurstelling en boosheid heb ik al veel langer. Dit is niet van vandaag of gisteren. Ik vraag al twee jaar lang om duidelijkheid aan alle bestuurders. Dat ze nu van me af willen, is in ieder geval duidelijk. Ik denk al maandenlang: wat is hier aan de hand? Maar ondanks alle tegenwerking heb ik nooit overwogen om de handdoek in de ring te gooien. Het vertaalde zich eerder in strijdvaardigheid. Het publiek heeft ook recht op de waarheid. De beeldvorming was: Wim Jonk schoof niet aan, dus Jonk was fout. Er is bewust een frame gelegd van Wim weigert mee te doen. Ik luid intern al heel lang de noodklok. Uiteindelijk draaide het om het uitvoeren van het Plan Cruijff en dat is niet gebeurd. We kwamen met de directie en het technisch hart in elkaar domein. Ik was verantwoordelijk voor de jeugd, maar later bleek dat anderen daar de zeggenschap over hadden en steeds meer hun wil oplegden aan de opleiding. Ook mensen die twee jaar niet bij een jeugdwedstrijd waren geweest”, stelt Jonk.

De Ajacied snapt dat mensen zich afvragen waarom oud-ploeggenoten niet goed kunnen samenwerken. “Ik snap de vraag wel hoe vijf volwassenen, ook nog eens oud-ploeggenoten die voor de implementatie van het Plan Cruijff samen voor de rechter hebben gestaan, niet volwassen genoeg zijn om te kunnen samenwerken. Maar in elke organisatie heb je spelregels nodig. Als die niet goed zijn, krijg je problemen. Dus ik heb gezegd: kom nou met een omschrijving van verantwoordelijkheden en bevoegdheden. Niet alleen die van mij, maar van iedereen. Zo weet je waar je alleen en gezamenlijk verantwoordelijk voor bent. Als je dat  goed hebt afgetimmerd, dan kan het niet onduidelijk zijn. Via Johan kreeg ik het advies van Tscheu La Ling, met een concrete oplossing, onder ogen. Als dat wordt gevolgd, schuif ik direct weer aan. De oplossing van Dolf en Edwin bleek zo in strijd met het Plan Cruijff en het advies van Ling dat ik die niet kon accepteren.”

Volgens Jonk wordt het Plan Cruijff onvoldoende gevolgd. “Er is een kwart ingevuld op de wijze waarop het zou moeten, dus driekwart niet. Je komt al snel bij het aankoopbeleid. Er zijn genoeg aankopen gedaan die geen versterkingen zijn, dus heb je het over breedte-aankopen. Die waren nooit de bedoeling. En als het dan ook nog om hoge transfersommen gaat, zijn dat wel pijnlijke dingen die voorbij komen.” Jonk refereert hiermee aan de hoge transfersom van Daley Sinkgraven. “Daarnaast is er een verschil van speelwijze tussen het eerste en de jeugd en het niet vergroten van onze talentenvijver door de samenwerkingen niet te benutten. Ik heb er genoeg aan gedaan om de koers te varen, zoals in het Plan Cruijff was vastgelegd. Maar dan kom je in alle gesprekken in het technisch hart tot de conclusie dat anderen heel andere ideeën hebben.”

Gelukkig gaan er volgens Jonk ook nog dingen goed. “De jeugdopleiding functioneert uitstekend. Het gaat de goede kant op. Je ziet nu uitstekende spelers doorkomen die wekelijks de beste zijn en zelfs al in Oranje spelen”, besluit Jonk. Ajax nieuws Ajax1.nl