Afgelopen maandag maakte Johan Cruijff bekend klaar te zijn met Ajax. Wim Jonk betreurt het besluit van de legendarische nummer veertien, maar kan zich er wel in vinden. “Ik begrijp hem volkomen. Ik hoor nu allerlei mensen roepen dat Ajax gewoon doorgaat met het plan en de ideeën van Cruijff. Maar dat is ongeloofwaardig. Ik ben het ook eens met Johan dat er iets moet gebeuren in de structuur van de club. Het is nu al jarenlang gedoe, dat is geen toeval meer. Zijn we een voetbalclub of een politieke partij? Ik ben benieuwd wat de leden ervan vinden. Dit gaat op 17 december de toekomst van de club bepalen”, vertelt Jonk aan De Telegraaf.

Nadat de directie van Ajax een arbitragezaak tegen Jonk heeft aangespannen, is er geen woord meer met hem uitgewisseld. “Daarom werk ik door. Met mij wordt niet gesproken. Mijn advocaat heeft gisteren voorgesteld om eerst met elkaar rond de tafel te gaan zitten.”

Tot slot ontkent Jonk het verhaal van de directie waarin hij niet wilde meewerken aan een oplossing. “Dat klopt niet. Een paar weken geleden vroegen Collee en commissaris Leo van Wijk mij om hulp. Ik ben toen aan de slag gegaan. Daarna kreeg ik via Cruijff het rapport Ling onder ogen en zag dat er wekenlang een oplossing lag. Die optie B van Ling was voor mij prima geweest. Ik heb toen nog een tweede optie gestuurd die direct ingevoerd kon worden. Dan was ik gewoon hoofd opleidingen en rapporteerde ik aan Dolf. Die twee oplossingen passen ook allebei prima in het Plan Cruijff en dan zou ik ook direct weer zijn aangeschoven bij het TH overleg. Dit wisten de directie, RvC en bestuursraad. Ik geef al twee jaar aan, ook bij Hans Wijers (de vertrekkende voorzitter van de raad van commissarissen, dat het niet goed gaat en ik heb steeds meegedacht over de oplossingen”, aldus Jonk.