Afgelopen weekend maakte Jurgen Ekkelenkamp voor de tweede keer dit seizoen minuten in Ajax 1. De achttienjarige middenvelder debuteerde vorig seizoen in het eerste en verdiende tegen NAC een kans volgens Erik ten Hag. Ten Hag voegde toe dat de middenvelder in de laatste fase van het seizoen een rol kan gaan spelen in het eerste van Ajax.

Ekkelenkamp is een rechtsbenige middenvelder uit de jeugdopleiding, maar was vroeger eigenlijk een centrale verdediger. In de B1 werd hij omgeturnd tot controleur, wat geweldig uitpakte. In 2017 werd hij gelijk de meest scorende middenvelder met dertien goals in dertien wedstrijden. Na zijn sterke seizoen in de B1 pakte Ekkelenkamp vorig jaar zijn kans bij de onder 19 met 26 doelpunten in 28 wedstrijden. Een moyenne waar de meeste spitsen van dromen.

De rechtspoot maakte vorig seizoen zijn debuut onder Erik ten Hag. Thuis mocht hij invallen tegen VVV-Venlo. Daarnaast maakte hij dit seizoen zijn eerste officiële goal in Ajax 1. In het bekerduel tegen Te Werve maakte hij de 0-6 in een 0-7 overwinning. Tegen NAC kwam hij dit weekend dichtbij zijn eerste goal in de Eredivisie, maar huurling Van Leer bracht redding voor de uitploeg.

De overgang naar Jong Ajax dit jaar lijkt echter wat groter voor Jurginho qua doelpunten. De middenvelder speelt de ene week mee in de Youth League, de volgende week met Jong Ajax en zit ook nog eens regelmatig op de bank bij Ajax 1, echte vastigheid is er dus niet. Mede hierdoor staat hij dit jaar op ‘slechts’ zes goals in 21 wedstrijden.

Of Jurgen Ekkelenkamp dit seizoen echt een rol van betekenis voor het eerste gaat spelen, valt nog te bezien. Naast de vaste krachten als Van de Beek, De Jong en Schöne heeft Ajax ook nog met Labyad, Sinkgraven, Eiting en De Wit genoeg spelers rondlopen die op het middenveld uit de voeten kunnen. Een vast plekje in Jong Ajax zou misschien beter zijn voor de ontwikkeling van deze all-rounder. Want hoewel hij niet een pure stylist is, heeft hij met zijn scorend vermogen, diepgang en verdedigende kwaliteiten zou hij zeker uit kunnen groeien tot een nuttige speler in Amsterdam.

Ten Hag: “Ekkelenkamp kan komende maanden een rol spelen”