Na de overwinning op Willem II is Ajax kampioen van Nederland geworden. Dat is te danken aan een elftal dat gedurende het seizoen leerde om uit te voeren wat Frank de Boer wilde. We bekijken de statistieken van de verschillende spelers per positie.

Doelman

Lang was er twijfel over Kenneth Vermeer, maar dit seizoen heeft hij zich absoluut bewezen. Dat werd beloond met een basisplaats in Oranje. Tot aan de wedstrijd van vandaag had hij 1024 balcontacten. Daarmee behoort hij tot de top van de Eredivisie qua doelmannen met de meeste balcontacten. Maar liefst 84% van zijn passes kwam aan. Eén daarvan mondde zelfs uit in een assist. Bovendien hield hij 81 van de 109 ballen die op zijn doel geschoten werden tegen. Zijn vervanger Jasper Cillessen verzond 114 passes, waarvan driekwart aankwam op de gewenste bestemming.

Rechtsback

De doordraak van Ricardo van Rhijn was vorig seizoen spectaculair. Dit seizoen had de verdediger echter te maken met een terugslag. Hij speelde weliswaar in bijna alle wedstrijden mee, maar maakte weinig indruk. Hij verzond 1748 passes, waarvan tachtig procent bij een ploeggenoot aankwam. Van Rhijn won bovendien 55% van zijn duels. Hij schoot twintig keer, maar scoorde desondanks dit seizoen niet. Wel leverde hij twee assists af.

Zijn vervanger Ruben Ligeon verstuurde 45 passes, waarvan 84% de bestemming bereikte. Aan het begin van het seizoen speelde Gregory van der Wiel nog even mee als rechtsback. Hij wist een schitterend doelpunt te maken tegen AZ en ook nog eens een assist af te leveren. Daarmee heeft ook hij een bijdrage gehad in het kampioenschap.

Centrale verdediger (rechts)

Toby Alderweireld is dit seizoen de onbetwiste man aan de rechterkant van het centrum. Meest opvallend is dat hij slechts zestien overtredingen nodig heeft gehad dit seizoen. Dat is ongeveer één overtreding per twee wedstrijden. Hij won 63% van zijn duels en verstuurde bijna 2400 passes, waarvan 83% aankwam. Alderweireld leverde twee assists af en scoorde zelf ook twee keer.

Zijn vervanger Joël Veltman was nog zuiverder dan Alderweireld in zijn passing. Maar liefst 85% van zijn passes kwamen aan bij een medespeler. Hij won echter slechts 57% van zijn duels, wat Ajax bijvoorbeeld tegen Vitesse-uit fataal werd. Doelpunten of assists kon Veltman niet verzorgen.

Centrale verdediger (links)

Niklas Moisander moest dit seizoen Jan Vertonghen doen vergeten. Dat is de oud-speler van AZ vrij aardig gelukt. Hij verstuurde 2386 passes, waarvan 85% een medespeler bereikte. Dat leverde twee assists op. Moisander won 62% van zijn duels. Van zijn elf schoten belandde er vier op doel. Al zijn schoten op doel leverden opmerkelijk genoeg een treffer op.

Zijn vervanger Stefano Denswil was in balbezit nog zuiverder dan Moisander. Hij verstuurde 186 passes, waarvan maar liefst 88% een ploeggenoot bereikte. Daarmee is hij de meest accurate Ajacied van dit seizoen. In duels was hij minder sterk: Denswil won namelijk slechts 44% daarvan. Dat kan ook komen doordat hij moest opdraven tegen de sterke Wilfried Bony.

Linksback

Veel mensen zien Daley Blind als de Ajacied van het seizoen. De linksback overwon dit seizoen bijna alle twijfel en groeide uit tot international. Zijn statistieken zijn echter weinig imposant. Blind verstuurde 1867 passes, waarvan 79% een ploeggenoot bereikte. Daarmee is hij van de basiskrachten achterin het minst zuiver in zijn passing. Bovendien won hij slechts 49% van zijn duels. Aanvallend bleef zijn bijdrage ook beperkt tot slechts twee doelpunten en één assist.

Zijn grote en sterke vervanger Mitchell Dijks was sterker in de duels, want hij won 57% daarvan. In balbezit moest hij het echter afleggen tegen zijn concurrent, aangezien slechts zeventig procent van de passes van Dijks bij een ploeggenoot werden afgeleverd.

Controlerende middenvelder

Toen Ajax deze zomer Christian Poulsen binnenhaalde, zorgde dat niet voor lovende commentaren. Toch is de ervaren Deen dit seizoen als controlerende middenvelder een belangrijke schakel geweest in het succes van Ajax. Van zijn bijna veertienhonderd passes kwam 84% aan. Bovendien won hij bijna zestig procent van zijn duels. Meest opvallend is misschien wel dat hij dit seizoen geen enkele kaart ontving. Poulsen scoorde dit seizoen niet, maar leverde wel een assist.

In twee duels was Fabian Sporkslede zijn vervanger en ook Ilan Boccara mocht op die positie zijn minuten maken. Beiden speelden echter dermate weinig dat het analyseren van hun statistieken weinig zin heeft.

Aanvallende middenvelder (rechts)

Siem de Jong werd dit seizoen gebombardeerd tot aanvoerder en die status maakte hij in het veld ook waar. Hij won de helft van zijn duels en verstuurde 1340 passes. Daarvan kwamen er 988 aan bij een medespeler, wat neerkomt op 74%. Op zijn rendement mag hij trots zijn. Hij is topscorer met twaalf doelpunten en leverde ook nog acht assists.

Lasse Schöne kwam dit seizoen op vele posities in acties, maar was in eerste instantie de directe vervanger van De Jong. Bijvoorbeeld toen die een periode in de spits actief was. Schöne blijkt vooral een uitstekende passer te zijn. Hij verzond bijna vijftienhonderd passes, waarvan maar liefst 84% aankwam, wat voor een middenvelder in zijn positie erg hoog is. Vijf passes mondden uiteindelijk uit in een assist. Bovendien maakte de Deen zes treffers.

Aanvallende middenvelder (links)

Qua rendement is Christian Eriksen dit seizoen de meest waardevolle speler. Hij scoorde tien doelpunten en leverde dertien assists af. Van alle middenvelders komt Eriksen het meest in balbezit: hij verzond 2174 passes. Driekwart daarvan komt aan bij een medespeler. In duels is hij echter nog steeds erg kwetsbaar. Daarvan won de jonge Deen er slechts 35%.

Zijn vervanger Thulani Serero is in de passing de meest accurate middenvelder. Maar liefst 87% van zijn passes bereikte een ploeggenoot. Van zijn zes schoten richting doel, leverden er drie een treffer op. Assists gaf hij echter niet. Uit bij NEC had Theo Janssen ook nog een bijdrage met een doelpunt.

Rechtsbuiten

Van een vaste rechtsbuiten is dit seizoen bij Ajax nauwelijks sprake geweest. Linksbuiten Derk Boerrigter speelde uiteindelijk de meeste wedstrijden op die positie. Hij haalde maar liefst vijftig keer uit, maar dat leverde slechts vijf treffers op. Zijn rendement qua assists was ook niet om over na huis te schrijven: daarvan leverde hij er drie.

In de winterstop werd Isaac Cuenca aangetrokken als zijn vervanger, maar een blessure voorkwam dat. Qua passing was Cuenca van de verschillende rechtsbuitens met zeventig procent het meest accuraat. Dat leverde ook nog eens een assist op. Scoren deed hij niet, al haalde hij slechts tweemaal uit. De andere rechtsbuiten – Jody Lukoki – levert de helft van zijn passes in bij een tegenstander en is daarmee de meest onzorgvuldige Ajacied. Toch heeft hij met drie doelpunten en twee assists een aardig rendement.

Spits

Lang was hij uit de roulatie, maar toch is Kolbeinn Sigthorsson dit seizoen de onbetwiste spits van Ajax. Dat onderstreepte hij met een treffer in de kampioenswedstrijd: zijn zesde van dit seizoen. Daarvoor had hij dertig schoten nodig. Sigthorsson verzond ruim driehonderd passes, waarvan 71% de bestemming bereikte. Dat leverde twee assists op. In de duels is hij echter kwetsbaar: hij won slechts 37% van zijn duels.

Zijn vervanger Hoesen schoot slechts negentien maal en scoorde derhalve ook minder. Hij maakte vier doelpunten. Van zijn passes kwam zestig procent aan bij een medespeler, wat één assist opleverde. In duels is hij nog kwetsbaarder dan Sigthorsson: Hoesen won slechts 33% van zijn duels.

Linksbuiten

De jonge aanvaller Viktor Fischer groeide gedurende het seizoen uit tot de vaste linksbuiten. Dat lijkt ook wel gerechtvaardigd te worden door zijn rendement. De jonge Deen scoorde tien keer en leverde ook nog eens vier assists. Iets wat geen andere buitenspeler hem kan nazeggen. Daarvoor had Fischer echter wel 62 schoten nodig.

Aankoop Ryan Babel kampte met veel blessureleed, maar hij kan toch goede statistieken overleggen. Hij is van de aanvallers het meest accuraat in zijn passing: 74% van zijn passes kwamen aan bij een medespeler. Bovendien won hij meer dan de helft van zijn duels. Van de vijftien schoten die hij loste, leverden er vier een doelpunt op. Ook gaf hij zes assists. Tobias Sana, die aan het begin van het seizoen in de basis stond, heeft ook zijn aandeel gehad in de titel. Zeventig procent van zijn passes kwamen aan, wat één assist opleverde. Van zijn 22 schoten werden er vier gepromoveerd tot doelpunt.