© Proshots

Vorig seizoen speelde Marcel Keizer met Jong Ajax aanvallend en vooral ook aantrekkelijk voetbal. In gesprek met Ajax TV vertelt de hoofdtrainer wat over zijn voetbalvisie. “Ik kan wel een aantal dingen opnoemen, die ik ook tegen de spelers gezegd heb deze week. Het afgelopen seizoen is het stadion af en toe in vuur en vlam gezet, vooral in de Europa Leaguewedstrijden en aan het einde van het seizoen, dus dat ging in stappen. Er is aandacht besteed aan het verdedigen en de vroege druk, dat zullen we nu weer gaan doen. In voetballend opzicht heeft elke trainer wel een aantal nuances die hij iets anders ziet. Maar daarin komen ook heel erg veel dingen overeen. Ik zou ook gek zijn als de groep grotendeels intact blijft om dan ineens hele andere dingen te gaan doen, terwijl er juist een bepaalde lijn inzat. Ook wij willen opbouwen van achteruit, het middenveld vinden en over de zijkanten met gevarieerd spel doorkomen. Dat hoort allemaal bij Ajax, vind ik. Winnen en goed spelen. Dat is ook onderdeel van mijn voetbalvisie.”

“De komende weken zullen we de details vooral positiegericht er in gaan slijpen”, vervolgt hij. “Hoe jongens onderling met elkaar omgaan in het veld, de details verdedigend en het doorsluiten van de backs bijvoorbeeld. Wat vorig jaar ook goed gebeurde om die tweede bal te hebben waardoor de tegenstander geen counter kan opzetten. Aan de bal zie ik de bal graag centraal, zodat we daar via goede spelers de openingen kunnen gaan vinden. Dus er zijn zat details die we moeten uitwerken en waar we mee aan de slag moeten. Maar nogmaals, dat komt echt aardig in de buurt bij vorig seizoen.”

Na de Europa League finale hadden velen wellicht een leegloop verwacht. Tot nog toe valt dat mee. “Het is goed om waakzaam te blijven. En om te kijken waar nog een talent rondloopt, die voor ons een aanvulling zou kunnen zijn. Maar we hebben met een aantal jongens best wel wat ervaring. De rest is erg jong, maar ook gewoon erg goed. Als het zo blijft kunnen wij tot de winter prima spelen.”