© Proshots

Anderhalve week geleden debuteerden Carel Eiting en Pelle Clement in het eerste elftal van Ajax. Een mooie beloning voor de prestaties bij Jong Ajax dit seizoen, zo laat Marcel Keizer weten. “Vorige week debuteerden Carel Eiting en Pelle Clement in Ajax 1. Dat is natuurlijk waar wij met Jong Ajax en de jeugdopleiding naar streven: het afleveren van spelers bij het eerste. Voor Carel een mooie beloning,” schrijft de beloftentrainer in zijn column op Ajax.nl.

“Maar met name Pelle heeft door zijn twee goals de nodige aandacht gekregen. Zijn ontwikkeling is met de weg der geleidelijkheid gegaan. Je kunt er heel snel staan, maar er ook één of twee jaar langer over doen, zoals met Pelle het geval is geweest. Ik denk dat de invalbeurt van beide spelers een mooie aanmoediging voor iedereen is om te blijven investeren in jezelf. Carel en Pelle zijn nu beloond, maar tegelijkertijd is het pas een klein stapje in de richting van hun uiteindelijke doel. En zo zou iedereen er over moeten denken. Veel energie in je carrière stoppen. Of je nu snel beloond wordt met een invalbeurt of niet.”

In de vorige speelronde werd Jong Ajax getrakteerd op een grote nederlaag. Op Sportpark de Toekomst werd er met 4-0 verloren van VVV Venlo. “VVV was voor ons een test. We hadden nog weinig ploegen getroffen die hoog op de ranglijst staan. Normaliter komt De Graafschap daarvoor in aanmerking, maar die zijn aan een slechte periode bezig. Tegen Volendam, dat wel bovenin meedoet, hebben we 1-1 gespeeld, en van VVV dus verloren. Het betekent dat we nog geen antwoord hebben op ploegen die ook goed voetballen en daarnaast ook nog eens erg fysiek sterk zijn.”

“Natuurlijk hebben we ook mooie momenten gekend de afgelopen tijd”, vervolgt Keizer. “Eén daarvan was het uitverkochte duel tegen De Graafschap. We hebben door een reeks goede thuisduels de interesse van steeds meer mensen kunnen wekken. Positief op meerdere vlakken. Ik zie het zo: ten eerste is het altijd mooi om voor een uitverkocht huis te kunnen spelen. En ten tweede was het een mooie beloning voor het spel van de jongens. Tegen VVV waren er ook weer veel supporters, helaas spelen we dan net een mindere thuiswedstrijd.”

Vanavond wacht alweer de volgende tegenstander. In de Amsterdam ArenA komt dan NAC Breda op bezoek. “Vrijdagavond spelen we tegen NAC, opnieuw een interessant duel. Zij hebben spelers die gemiddeld 27 of 28 jaar zijn, zo’n tien jaar ouders dan die van ons. Het wordt een goede, maar ook moeilijke testcase. Tegelijkertijd is het ook een beloning. Wij zijn geklommen op de ranglijst om zulk soort wedstrijden te kunnen spelen. Om bovenin mee te blijven draaien moet je resultaten halen. We weten allemaal dat het niet de absolute prioriteit heeft bij Jong Ajax, want dat is spelers beter maken, maar bij opleiden hoort ook winnen.”