© Proshots

Marcel Keizer blikt in de korte interlandbreak terug op zijn eerste periode als trainer van Ajax. Een periode die eigenlijk zo snel moet worden vergeten. “Het allerbelangrijkste deze periode is natuurlijk Appie geweest. Dat blijft gewoon heel erg moeilijk. Daarna is het zo snel gegaan allemaal. De voorronde van de Champions League, de start van de competitie en de Europa League voorronde. Het is super snel gegaan, maar in die periode wel een hoop teleurstellingen moeten slikken als groep. Het is nu wel even lekker om een korte break te hebben, maar daarna moeten we vol doorgaan.”

Zonder excuses te zoeken, laat de hoofdtrainer in gesprek met Ajax TV weten dat het allemaal misschien wel iets té snel ging in zo’n korte periode. “Je weet niet hoe iedereen gaat reageren op de situatie die we in het begin hebben meegemaakt met Ap. Dat kan bij sommige jongens nu nog spelen, en dat doet het ook. Dat is eigenlijk het lastigste aan het verhaal geweest. Helemaal voor Appie en de familie. Maar ook voor de jongens die er zo nauw bij betrokken zijn. Nogmaals; we zoeken geen excuses, want we hadden gewoon moeten winnen van Rosenborg en eigenlijk ook zelfs van Nice. Dus wat betreft denk ik dat we nog een hele goede groep hebben om mee door te gaan dit seizoen. Het is alleen wel met horten en stoten gegaan de afgelopen tijd.”

Door de behaalde resultaten kwam er, uiteraard, kritiek op Keizer. “Het liefst heb je natuurlijk dat iedereen heel erg lovend over je is. Maar als je trainer van Ajax wordt en je verliest een paar keer, dan is het heel logisch dat er kritiek komt. En dat mag ook. Dat is geen enkel probleem, maar ik hoop ook dat de mensen het geen probleem vinden als ik er niet naar luister of kijk. Ik kijk meer naar de situatie waar we nu in zitten en in hebben gezeten. Dat maakt me veel meer uit. Ik ben veel meer bezig met hoe we nog beter aan het voetballen kunnen komen. En nog beter gaan presteren. Dat is voor mij veel belangrijker dan dat er wat over mij gezegd wordt.”

“De eerste maanden als trainer zijn me qua resultaten tegen gevallen. Hoe je te werk kan gaan, met welke spelers je mag werken, met het plezier dat je kan werken is het me meegevallen. Dit werk als trainer van Ajax is hartstikke mooi, maar daarbij hoort wel winnen en de situatie in het begin was daarvoor gewoon veel te slecht. (…) We creëren heel veel kansen, waardoor je in de wedstrijd altijd denkt ‘dit gaat goed komen’. Ik vind trouwens niet dat alleen het afronden van de kansen een probleem is, maar vooral hoe wij verdedigd hebben. Tegenstanders hebben een aantal keer gewoon vrijstaand ballen er in kunnen schieten. Het afronden en het verdedigen, die punten zijn voor ons nu het belangrijkst. De groep is fanatiek en goed bezig. Het zijn allemaal jonge jongens die erg leergierig zijn”, looft de hoofdtrainer zijn selectie.