Marcel Keizer gaf twee maanden na zijn ontslag voor het eerst een interview over zijn tijd bij Ajax. De ontslagen trainer wil vooral ‘niet te negatief over Ajax praten’, maar uit alles blijkt dat Keizer zich onvoldoende gesteund voelde tijdens zijn periode als hoofdtrainer. De opvolger van Peter Bosz moest zien te dealen met het intense verdriet rondom Appie Nouri, maar tegelijkertijd zo snel mogelijk goede resultaten halen met Ajax. Dit bleek in het begin lastig. In gesprek met De Telegraaf kijkt de teleurgestelde Keizer terug op zijn kortstondige periode als hoofdtrainer van Ajax.  “Ik ben ervan overtuigd dat we dit seizoen geen wedstrijd meer hadden verloren.”

Door een aantal mensen voelt Keizer zich onrechtvaardig behandeld, maar de club Ajax blijft hij fantastisch vinden. “Niet heel Ajax heeft me onrechtvaardig behandeld. Ik had het op De Toekomst – als ik de ramp rond Nouri buiten beschouwing laat – gewoon hartstikke naar mijn zin. Ik genoot van alle mensen die er rondliepen en een mening over voetbal hadden. Ik ben nog steeds teleurgesteld, maar ik sta er wel realistisch in en ga gewoon weer verder. Dit hoort bij het trainerschap. Natuurlijk doet het pijn, want Ajax is een fantastische club om voor te werken. Voordat ik reageerde wilde ik de meeste emotie eraf hebben. Het was de eerste keer dat ik werd ontslagen. Daarom heb ik geduld betracht en de tijd genomen voor mijn eerste reactie.”

“In het begin van het seizoen was het te wisselvallig. Maar de laatste anderhalve maand niet meer. Toen we de mentale klap hadden verwerkt, maakten we heel snel stappen. Na het leed rond Appie hebben we als trainers vooral getracht het plezier en de beleving weer terug te krijgen. Wij moesten het echt even op gevoel doen. Natuurlijk wil je aan je speelwijze werken. Het heeft echter een tijd geduurd voordat de spelers weer vrij waren in hun koppie. Na het dieptepunt – Vitesse-thuis – zijn we met een aantal overwinningen in een vechtmodus gekomen. Van daaruit kwam het goede voetbal. Dat had sneller gemoeten, maar dat kón niet. Ik was de laatste maand echt heel erg tevreden.”

Na het verloren thuisduel tegen Vitesse stond Ajax al op het punt Keizer te ontslaan. “Het is niet uitgesproken, maar ik wist na de thuisnederlaag tegen Vitesse dat ik zou worden ontslagen als ik bij Heerenveen verloor. Dus moesten we winnen en dat hebben we een tijdlang gedaan. “Ik heb zeventien jaar trainerservaring, maar was onervaren in de top. Dan weet je één ding: dat je in het begin veel moet winnen. Zes gespeeld tien punten, was voor Ajax-begrippen gewoon heel slecht. Daarna haalden we 28 punten uit elf wedstrijden, onder meer door zeges op AZ, Feyenoord en PSV. Dat was een niveau waarmee je gewoon kampioen kunt worden. Iedereen binnen Ajax wíst waar die tien uit zes vandaan kwam. Het was in het begin één brok emotie. Intern had ik steun van de leiding nodig, maar daar kun je alleen maar op hopen. Dat heb ik te weinig gehad.”

 “Als je als onervaren-in-de-top-trainer bij Ajax instapt, moet de hele club achter je staan. Dat was kennelijk niet zo. Vervolgens krijg je na één week een klap te verwerken (de hartstilstand en het hersenletsel van Nouri, red.), die nog steeds niet is te bevatten. Thuis tegen Vitesse speelden we de slechtste wedstrijd van het seizoen en iedereen in de leiding wist hoe dat kwam. Dan vind ik best dat je je gezien de zware omstandigheden naar buiten toe mag uitspreken en voor je trainer mag gaan staan. Dat hebben ze niet gedaan.”

Al snel waren er geruchten dat Marc Overmars liever Michael Laudrup als hoofdtrainer had gezien, met Keizer als assistent. “Dat was een mogelijkheid geweest, ja. Ik ben er echter van overtuigd dat ik het kan. Alleen waren er omstandigheden, waardoor het anders liep. Overmars heeft gezegd dat hij me een goede trainer vond, maar zag de opbouw van assistent naar hoofdtrainer meer zitten. Je kunt daaruit afleiden dat ik niet zijn eerste keus was. Maar toen ik werd gevraagd heb ik er twee seconden over nagedacht en dat zou ik nu weer doen.” Op de vraag of het klopt dat Overmars Keizer na de zege op PSV straal voorbijliep, houdt Keizer zich op de vlakte. “Dat weet ik niet meer. Ík was in ieder geval heel blij met die overwinning op PSV.”

Nog voor Heerenveen – Ajax leek de keuze voor Erik ten Hag al gemaakt, maar daar kijkt de ontslagen trainer niet van op. “Dan heeft hij lang in de startblokken gestaan. Maar dat vind ik niet zo’n punt. Zo gaat dat kennelijk in de top en iedereen wil trainer van Ajax zijn.” Dat Ten Hag vervolgens wel de gewenste eigen assistent en links- en rechtsback kreeg zegt Keizer dat zijn inzicht klopte. “Het betekent dat ik een goed inzicht heb in het samenstellen van selecties. Natuurlijk was het teleurstellend dat mijn wensen niet werden ingewilligd. Helemaal na het vertrek van Davinson Sanchez wilde ik versterkingen op de backposities. Daarmee had Ajax kunnen helpen.” Ondanks het uitblijven van de gewenste versterkingen gaat Keizer er niet vanuit dat Overmars hem een hak heeft gezet. “Ik ga ervan uit dat ze naar eer en geweten hebben geprobeerd spelers voor de links- en rechtsbackpositie te halen. Ik zeg niet dat ik daar geen seconde aan twijfel. Maar we werkten allemaal voor Ajax en ik  hoop dat iedereen het beste voor heeft met Ajax. ”

Ondanks zijn teleurstelling hoopt Keizer nog altijd op een kampioenschap en ziet hij de jongens niet graag verliezen. “Vanwege de jongens kan ik niet op nederlagen hopen. Ik hoop op de schaal. Vanwege Appie, die met nummer 34 speelde, moet die 34e landstitel gewoon worden binnengehaald. Al had ik dat zelf willen bewerkstelligen.” Het eventuele kampioenschap voelt niet als zijn eigen titel. “Nee, absoluut niet. Ze hoeven me ook zeker niet uit te nodigen, maar Ajax blijft een prachtige club.”