Ajax won zaterdagavond met 1-3 van Willem II. Die zege kwam minder makkelijk tot stand dan de score doet vermoeden. “Het kwam moeilijk tot stand, ja. Ik moet daarbij wel zeggen dat Willem II van de laatste vier wedstrijden er drie had gewonnen. En dat merkten we. Je zag dat het een heel stabiel team was, dat de ruimtes heel erg klein hield. Ze speelden verdedigend, maar op een andere manier dan de meeste Nederlandse clubs. Daar hadden we vooral in het begin zeker veel moeite mee. Het was voor ons lastig om de ruimtes te vinden, waar we normaal altijd heen gaan. Dat lukte nu minder goed. Dan speel je een moeilijke wedstrijd en krijg je een penalty tegen”, vertelt Marcel Keizer tegenover Ajax TV.

“Uiteindelijk wisten we het nog wel recht te trekken, dus dat is een compliment voor het team. Ondanks dat we niet goed speelden, hebben toch nog wel een flink aantal kansen weten te creëren”, vervolgt de hoofdtrainer. “Het is nooit goed om een goal tegen te krijgen, maar misschien gaf het ons nu wel net een zetje extra. Dat kan. Ik geloof daar eigenlijk niet echt in. We speelden qua intensiteit wel minder dan vorige week tegen Feyenoord. Nog niet eens zo zeer qua uitvoering, maar vooral qua intensiteit. Als je dan tegen zo’n tegenstander als Willem II speelt, krijg je zo’n soort wedstrijd als zaterdag.”

Wissels
Siem de Jong kwam in Tilburg na een uur spelen binnen de lijnen. De middenvelder scoorde niet veel later de 1-2 en was daarmee de zesde invaller die dit seizoen het net wist te vinden. Dit is nu al een verdubbeling ten opzichte van vorig seizoen. “We hebben natuurlijk een goede bank. Deze goal die Siem maakte, zo schiet hij ze op de trainingen er ook heel erg vaak in. Dus het is geen toeval dat hij daar stond.” Over de 28-jarige Ajacied is Keizer erg tevreden. “Net als een aantal anderen is hij al een paar weken op de deur aan het kloppen. En dat gaat ook steeds meer gebeuren en dat is alleen maar goed. Het houdt voor scherpte binnen de groep.”

Vastigheid in systeem
Kasper Dolberg startte door de afwezigheid van Amin Younes als linksbuiten. “We vonden dat we dat een keer moesten proberen, want je wil je doelpuntenmakers in het veld hebben staan. Je hebt dan een andere bezetting op links. Dus in het begin was dat even zoeken. Het is wel een optie voor ons om het nog eens te doen. Het zal wel beter moeten dan afgelopen zaterdag. Ik vind wel dat we hier nog een extra stap in kunnen zetten. Het zit in onze selectie om in een ander systeem te spelen, bijvoorbeeld tegen Zwolle met Kasper én Klaas Jan in de spits. Voorlopig kiezen we wel voor vastigheid in ons systeem. De opstelling kan veranderen. Dat laten we afhangen van de trainingen door de week en de tegenstander. We kijken voornamelijk naar onszelf, maar daarnaast ook naar de tegenstander. En van daaruit maak je dan een opstelling.”