© Proshots

Voor Ajax is het traditioneel een lastige wedstrijd, AZ uit. Ondanks een verzwakte verdediging trokken de Amsterdammers toch aan het langste eind, al ging het soms met vallen en opstaan. Ajax speelde sterk, maar verzuimde wederom afstand te nemen van de tegenstander wanneer het moest. Uiteindelijk draait het om de winst en daar is Keizer uiteraard erg tevreden mee.

Kansen

“AZ startte goed en wij wat minder”, vertelt Keizer aan Fox Sports na de 1-2 overwinning op AZ. “Wij kregen open kansen, maar die kreeg AZ ook.” Dat er veel kansen gecreëerd zouden worden had men van te voren wel verwacht. “Het zijn twee teams en twee trainers die aan hadden gegeven dat ze op de aanval zouden spelen en dat dezen ze ook.”

Tactisch schaakspel

Ajax wist AZ over het algemeen goed vast te zetten, waardoor de Alkmaarders moeilijk aan voetballen toekwamen. Het leek op een tactische keuze die Keizer had gemaakt, door iedereen op het middenveld een vaste tegenspeler te geven. “Wij hebben gewoon ons eigen spel gespeeld”, zegt Keizer, waarmee hij bedoelt dat Van de Brom degene was die vaste koppeltjes probeerde te creëren. “Tactisch was het leuk. Zij haalden Seuntjes naar binnen en wij reageerden daarop door Hakim naar buiten te zetten.” In het begin deed Ajax dit niet, waardoor er nog weinig ruimte was voor Ajax om te voetballen. “Pas toen wij hem naar buiten hadden gezet kregen wij veel kansen. Dat was mooi om te zien”, zegt Keizer trots, waarmee hij erkent dat het af en toe een tactisch schaakspel was.

Fel

Op de eerste minuten na zat Ajax er bovenop. AZ kreeg vanaf de achterhoede geen ruimte om op te bouwen en het middelveld kreeg geen seconde tijd om een bal aan te nemen. Keizer was erg tevreden dat zijn team zo fel was. “De inzet en de passie waarmee we gespeeld hebben, dat was prima. We zijn tot het gaatje gegaan.”

Frenkie de Jong

De elegante jonge spelmaker, Frenkie de Jong, verdiende nog een extra pluim van zijn trainer. De Jong pakt zijn nieuwe rol als inschuivende centrale verdediger erg goed op. De trainer heeft zelfs zoveel vertrouwen in hem, dat hij De Jong ook één op één durft te laten spelen. Keizer: “Ik ben niet verrast. Ik wist dat hij kopduels kan winnen, ook van Weghorst. Je kijkt wel naar hij zich staande houdt in de scrimmage. Als middenvelder ben je in zulke situaties wat minder alert dan een verdediger. Maar we hebben AZ best wel goed uit de zestien kunnen halen.”

Fantastisch

Inmiddels doet Ajax weer volop mee om het kampioenschap en de kritiek op Keizer neemt af. Dat voelt de trainer van Ajax zelf ook aan. “Het begint langzaam leuk te worden”, zegt Keizer met een knipoog. “Trainer van Ajax zijn is fantastisch. Alleen de eerste paar maanden niet. Nu is het leuk en mijn spelers zijn fantastisch. Ze trainen allemaal hard, ook in een mindere periode. Dat is fantastisch.”