Vanavond een speciale wedstrijd in de Amsterdam Arena: AFC Ajax tegen AFC Ajax. In een ledenraadsvergadering komt de wekenlange interne machtsstrijd binnen de club mogelijk tot een apotheose. Werd Johan Cruijff in eerste instantie binnen gehaald met alle egards, nu staat zijn kamp recht tegenover het kamp Rik van den Boog, de huidige algemeen directeur van AFC Ajax. Oud-Ajacied Keje Molenaar is sinds december 2010 lid van de ledenraad, op aandringen van Johan Cruijff. Vanavond schuift hij aan bij Pauw & Witteman om te spreken over de laatste ontwikkelingen.
 
Johan Cruijff was voorzitter van een technisch platform dat op zijn initiatief was ingesteld, om aanbevelingen aan het bestuur van Ajax te doen. Het doel was een nieuw technisch plan dat Ajax weer naar de top zou brengen. Onderdeel van dat platform waren naast Cruijff onder andere Peter Boeve, Piet Keizer, Dick Schoenaker en – saillant genoeg – Rick van den Boog. Het rapport dat het platform uitbracht adviseerde onder meer om het trio Frank de Boer, Wim Jonk en Dennis Bergkamp technisch eindverantwoordelijk te maken. Daarnaast richtte het platform zich op een andere, individuelere benadering van de jeugdopleiding.
 
Niet alle adviezen konden de goedkeuring dragen van het bestuur en de raad van commissarissen. Het advies om Dennis Bergkamp verantwoordelijk te maken voor de jeugdopleiding en Danny Blind te verplaatsen naar een filiaalclub van Ajax werd geweigerd en Van den Boog schaarde zich achter het bestuursbesluit. Van den Boog liet zelfs optekenen dat ‘de D2 managen nog moeilijk voor hem is’ (doelend op Bergkamp).
 
Sindsdien staan kamp Cruijff en kamp Van den Boog recht tegenover elkaar. De adviezen van Cruijff leken uiteindelijk meer bevelen en het luisterende oor van de directie valt ook wat tegen. Verwacht wordt dat voorzitter Coronel vanavond de ledenraad zal polsen of er nog genoeg vertrouwen is in het bestuur. Wanneer dit niet zo blijkt te zijn, zal het bestuur hoogstwaarschijnlijk zijn functie neerleggen.