De kans is groot dat Ricardo Kishna de komende weken zijn kans krijgt van Frank de Boer. De aanvaller maakte zijn debuut vorige week in de Europa League-wedstrijd tegen Red Bull Salzburg, en scoorde zondag een prachtige treffer in zijn eerste Eredivisieduel. Zijn timing is perfect, want door de blessures van Lasse Schöne en Viktor Fischer zit Ajax om flankspelers verlegen.

Knieblessures hielden hem in de junioren zo’n twee jaar aan de kant, maar de jongeling vocht zich terug. De laatste paar wedstrijden voor Jong Ajax gaf hij zijn visitekaartje af, al lukte dit aanvankelijk niet. “De Jupiler League is meer vechtvoetbal”, zegt Kishna tegen het AD. “Ik moest volwassener leren spelen. Acties op eigen helft kunnen niet meer. Het gaat om het rendement. Zo snel mogelijk richting het doel. Daarna heb ik het opgepakt.”

Hij wordt soms vergeleken met Robin van Persie. “‘Een goede vergelijking. Ik kan op links, rechts en in de spits uit de voeten. Ben vaardig en doelgericht.” De aanvoerder van het Nederlands Elftal brak ook door als linksbuiten, maar is tegenwoordig een van de beste aanvallers van de wereld. Kishna deelt deze ambitie. “Maar eerst wil ik minuten maken in het eerste. De Klassieker uit? Dat zou leuk zijn.”